Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-09-11/berd-i-bei-vor-sus-ine-proiecte-investitzionale-pentru-modernizarea-cailor-ferate-din-moldova-31285.html
Data: Sep 11, 2013 (21:10)

BERD și BEI vor susține proiecte investiţionale pentru modernizarea Căilor Ferate din Moldova

Banca Europeană pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare şi Banca Europeană pentru Investiţii şi-au anunţat disponibilitatea de a susţine două proiecte investiţionale importante pentru modernizarea Căilor Ferate din Moldova, care au ca scop de a crea condiții mai bune de calătorii pentru pasagerii, dar și de majorare a vitezei de circulaţie a trenurilor pe teritoriul Moldovei.

Oportunitatea lansării, în parteneriat, a proiectelor de modernizare a CFM a fost discutată astăzi, 11 septembrie, în cadrul întâlnirii Ministrului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Vasile Botnari, cu bancherul senior în cadrul BERD, Octavian Costaş, şi coordonatorul senior pentru investiţii în cadrul BEI, Boris Stein von Kamienski.

Potrivit MTID, bancherii au comunicat despre disponibilitatea BERD de a cofinanţa un proiect de modernizare a trenurilor şi locomotivelor, în valoare de 25 milioane de euro. Un alt proiect în valoare de 25 milioane de euro, destinat reabilitării infrastructurii feroviare, va fi dezvoltat cu suportul BEI.

„CFM a intrat într-un amplu proces de reorganizare, scopul reformei iniţiate fiind ca Moldova să aibă un sistem de cale ferată modernă. Concomitent, întreprindem acţiuni şi pentru modernizarea întreprinderii. Mizăm mult pe ajutorul partenerilor de dezvoltare în iniţierea proiectelor investiţionale cât mai rapid, ca să creăm deja astăzi condiţii mai bune pentru transportarea pe intern a mărfurilor şi pasagerilor, dar şi pentru atragerea fluxului de tranzit pe calea feroviară”, a spus ministrul Vasile Botnari în cadrul întrevederii cu bancherii.