Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-09-10/reduceri-ale-taxelor-consulare-pentru-redob-ndirea-cetatzeniei-rom-ne-31236.html
Data: Sep 10, 2013 (18:26)

Reduceri ale taxelor consulare pentru redobândirea cetăţeniei române

Guvernul României a emis ordonanţa de urgenţă OG 25/2013  care modifică taxele şi metodele de plată începând cu data 10 septembrie 2013.  Dacă până acum taxa consulară trebuia achitată în euro, începând cu data 10 septembrie 2013, taxele consulare vor fi achitate în RON ( lei româneşti ). Iar dacă suma este indicată în euro, se plăteşte echivalentul în lei româneşti (RON), calculat după cursul de schimb oficial al monedei respective faţă de leul românesc, stabilit de Banca Naţională a României la data efectuării plăţii.

Mai mult, o parte din taxele consulare nu trebuie achitate anticipat, şi pot fi achitate ulterior îndeplinirii serviciilor consulare, mai exact fiind vorba despre eliberarea unei vize de tranzit în punctele de trecere a frontierei de stat (echivalentul în RON a 60 euro), respectiv eliberarea unei vize de scurtă şedere în punctele de trecere a frontierei de stat (echivalentul în RON a 60 euro).

Conform noilor modificări a devenit mult mai simplă recuperarea sumelor pentru cei care au făcut plata fără just temei sau dintr-o greşită interpretare a legii, fiind stabilite mult mai clar cazurile posibile şi modalităţile legale.

Totodată, a fost stabilită o listă a instituţiilor care urmează să modifice, dacă este necesar, taxele consulare, fiind eliminată problema stabilirii taxelor consulare doar prin ordonanţă de urgenţă sau modificarea legii.

Surpriză plăcută şi pentru cei care vor depune actele pentru Redobândirea Cetăţenie Română, taxa fiind redusă de la 60 EUR la aproximativ 45 EUR, mai exact 191 RON.

Menţionăm că cei care vor depune actele pentru cetăţenia română la birourile ANC din România, nu vor achita nici o taxă, acest serviciu a rămas gratuit, ca şi până acum.

Taxe micşorate considerabil

Iată o listă a taxelor reduse:

-Eliberarea unui paşaport electronic, a unui paşaport simplu temporar sau a altui document de trecere a frontierei - 32 RON ( taxa veche fiind 40 EUR, sau aproximativ 176 RON ).
- Supralegalizarea sigiliilor şi a semnăturilor de pe un act oficial - 25 RON ( taxa veche fiind 30 EUR, sau aproximativ 132 RON )
- Supralegalizarea sigiliilor şi a semnăturilor de pe un document cerut la exportul ori importul mărfurilor - 47 RON ( taxele vechi variind între 300 şi 1500 EUR )
- Procurarea unui act judiciar sau extrajudiciar - 22 RON ( taxa veche fiind 30 EUR, sau aproximativ 132 RON )
- Identificarea unei persoane pe teritoriul României - 35 RON (taxele vechi pentru cărţile de identitate fiind 30-40 EUR )



EVZ.ro