Trimite e-mail | Printeaza
Politic
10.09.2013

Prioritățile legislative pentru sesiunea de toamnă, stabilite în cadrul ședinței comune a Parlamentului și Guvernului

Prioritățile legislative pentru sesiunea de toamnă, stabilite în cadrul ședinței comune a Parlamentului și Guvernului

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman, a prezidat astăzi, împreună cu Prim-ministrul Iurie Leancă, ședința comună a Parlamentului și Guvernului Republicii Moldova.

La ședință au participat conducerea Parlamentului, președinții fracțiunilor parlamentare și ai comisiilor permanente, membrii cabinetului de miniștri. Agenda ședinței a inclus subiecte ce se referă la stabilirea priorităților legislative pentru sesiunea de toamnă a Parlamentului și consolidarea procesului de armonizare a legislației naționale cu cea europeană.

Prioritățile legislative anunțate de către Președintele Parlamentului pentru sesiunea de toamnă a Legislativului vizează adoptarea politicii bugetar-fiscale şi a Legii bugetului de stat, promovarea agendei europene și de modernizare a țării, respectiv reformarea Procuraturii și a sectorului justiției în ansamblu.

De asemenea, în cadrul ședinței au fost discutate punctual proiectele de acte legislative propuse de Guvernul Republicii Moldova pentru a fi examinate şi adoptate în mod prioritar în sesiunea de toamnă 2013. Lista include 35 de acte legislative, dintre care 13 vizează angajamentele europene ale Republicii Moldova. Participanții la ședință au făcut un schimb de opinii și au identificat soluții pe marginea proiectelor de legi aflate în procedură legislativă.

Igor Corman a propus consolidarea mecanismului de armonizare a legislației naționale cu legislația UE. ,,Angajamentele noastre europene presupun adoptarea unui număr tot mai mare de acte legislative armonizate cu legislația europeană. Pentru a fi eficienți trebuie să fim bine organizați, să avem un mecanism clar de organizare a agendei noastre europene”, a menționat Președintele Parlamentului.

La rândul său, Vicepreședinta Parlamentului Liliana Palihovici a subliniat importanța monitorizării parlamentare asupra implementării legilor și a propus organizarea cât mai frecventă în Parlament a audierilor parlamentare pe diverse domenii.

Ședința de astăzi a Parlamentului și Guvernului Republicii Moldova este a treia la număr și reprezintă o inițiativă a Președintelui Parlamentului, Igor Corman, pentru eficientizarea conlucrării între cele două ramuri ale puterii de stat – legislativă și executivă. Ultima ședință în acest format a fost convocată la 1 iulie 2013, informează Serviciul de presă al Legislativului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (1)

 

Sus