Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-09-09/trei-documente-importante-au-fost-semnate-in-polonia-31217.html
Data: Sep 9, 2013 (20:09)

Trei documente importante au fost semnate în Polonia

Trei documente importante au fost semnate în Polonia, în cadrul vizitei oficiale a Premierului Iurie Leancă. Acordul privind securitatea socială, Aranjamentul pentru aplicarea acestuia şi Memorandumul privind reducerea taxelor pentru convorbirile în roaming sunt cele trei documente semnate astăzi la Varşovia, unde se află în vizită oficială o delegaţie din Republica Moldova, condusă de Prim-ministrul Iurie Leancă.

Primele două documente îşi propun să asigure un cadru de garanţii de securitate socială cetăţenilor moldoveni care muncesc şi locuiesc în Polonia, dar şi a polonezilor aflaţi în Republica Moldova. Astfel, statele contractate urmează să achite partea de pensie calculată pentru perioada de cotizare la sistemul public de asigurări sociale realizată pe teritoriul său. În acest mod vor fi protejaţi viitorii pensionari din categoria lucrătorilor migranţi moldoveni, care au domiciliu sau desfăşoară o activitate temporară pe teritoriul statului polonez.

Potrivit Serviciului Imigrare din Varşovia, anul trecut pe teritoriul Poloniei se aflau legal 840 de moldoveni. Conform altor date, în această ţară ar fi în jur de 2000 de cetăţeni moldoveni.

Cel de-al treilea document, Memorandumul privind reducerea taxelor pentru convorbirile în roaming, prevede crearea premiselor pentru reducerea tarifelor de roaming internaţional.

Tot astăzi, vicepremierul şi ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip şi ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga au avut întrevederi separate cu omologii săi polonezi.

Din anul 1992, când Republica Moldova a stabilit relaţii diplomatice cu Polonia, şi până în prezent au fost semnate 35 de acorduri, alte 12 fiind în proces de elaborare sau semnare, anunță un comunicat al Guvernului.