Trimite e-mail | Printeaza
Social
09.09.2013

Timp de 2 luni avem posibilitatea să alegem medicul de familie şi instituţia medicală primară

Timp de 2 luni avem posibilitatea să alegem medicul de familie şi instituţia medicală primară

Din septembrie şi până pe 31 octombrie persoanele asigurate şi neasigurate din ţară îşi pot exercita dreptul de aşi alegere liber instituţia medico-sanitară primară încadrată în sistemul de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, şi implicit, medicul de familie.

Alegerea de către persoană a medicului de familie este principiul de bază a înregistrării populaţiei în instituţia medico-sanitară primară, iar mecanismul de alegere este prevăzut în Regulamentul cu privire la înregistrarea populaţiei în instituţia medico-sanitară ce prestează asistenţă medicală primară în cadrul asigurării obligatorii de asistenţă medicală.

Regulamentul specifică modalităţi de înregistrare primară şi schimbare a instituţiei medicale. Înregistrarea primară este considerată atunci când persoana nu a fost niciodată pe listele vreunei instituţii medicale primare.

Documentul stabileşte posibilitatea de a schimba instituţia medicală primară o dată pe an. Schimbarea instituţiei medicale primare şi a medicului de familie, se întâmplă atunci când persoana optează pentru înlocuirea acestora din varii motive. Cererea de înregistrare primară sau de schimbare a instituţiei medicale şi/sau a medicului de familie este depusă şi înregistrată în instituţia sanitară aleasă. În cazul în care numele medicului de familie nu a va fi menţionat, acesta va fi desemnat de către instituţie. 

Totodată, documentul prevede înregistrarea persoanelor la o singură instituţie medicală primară. Este recomandă înregistrarea la cea mai apropiată instituţie medicală primară unde persoana îşi are locul de trai. În situaţiile când persoana optează pentru serviciile medicului de familie din instituţia medicală primară ce deserveşte alt teritoriu decât cel unde solicitantul locuieşte, acesta îi va asigura deplasarea.

Persoanele ce au solicitat schimbarea vor beneficia de alegerea exercitată începând cu 1 ianuarie a anului următor. 
Reamintim, din 2010 pachetul de servicii medicale primare a Programului unic a fost extins asupra întregii populaţii a ţării, indiferent de statutul său în sistemul de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, anunță Serviciul de informare şi comunicare al CNAM.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus