Trimite e-mail | Printeaza
IT
09.09.2013

Tarifele la roaming internaţional între Moldova şi Polonia vor fi reduse

Tarifele la roaming internaţional între Moldova şi Polonia vor fi reduse

Memorandumul de înţelegere privind reducerea tarifelor la roaming internaţional pentru serviciile de telecomunicaţii a fost semnat, astăzi, la Varşovia de ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip, şi ministrul Administrației și Digitalizării al Republicii Polonia, Michał Boni.

În Memorandumul de înţelegere se spune că părţile încurajează operatorii de telefonie mobilă din Moldova şi Polonia să ajungă la acorduri pentru reducerea de durată a tarifelor internaţionale de roaming în beneficiul cetăţenilor din cele două state. Specialiştii consideră că drept punct de referinţă în negocierea noilor tarife ar putea servi preţurile angro pentru roaming internaţional stabilite de Uniunea Europeană.

Pentru realizarea acestui obiectiv instituţiile abilitate din Moldova şi Polonia au decis să intensifice cooperarea în cadrul Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor, precum şi dialogul bilateral. Operatorii vor purta negocieri bilaterale, bazate pe confidenţialitate reciprocă pentru a încheia acorduri bilaterale privind tarifele reduse la roaming internaţional cu ridicata. Negocierile urmează să fie încheiate în decurs de un an de la data semnării Memorandumului.

Acesta nu este primul document de cooperare în sectorul comunicaţiilor. Anterior, Moldova şi Polonia au încheiat un Acord de colaborare în domeniul Poştei şi Telecomunicaţiilor.

După semnarea Memorandumului, ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip, şi ministrul Administrației și Digitalizării al Republicii Polonia, Michał Boni, au continuat discuţiile în cadrul unei întrevederi bilaterale. Ministrul TIC l-a informat pe omologul său polonez despre proiectele asupra cărora lucrează în prezent echipa ministerială, între care Strategia Moldova Digitală 2020, Strategia de competitivitate a sectorului TI, aplicarea buletinului de identitate electronic.

Pavel Filip a menţionat că ţara noastră este interesată să preia din experiența Poloniei în ce privește dezvoltarea societății informaționale, a sectorului de comunicații și servicii electronice şi aplicarea Sistemului unic de preluare a apelurilor de urgență-112.

Michał Boni a confirmat disponibilitatea părţii poloneze de a împărtăși din experienţa acumulată în procesul de edificare a societăţii informaţionale. Oficialii au mai convenit să asigure un teren propice pentru facilitarea contactelor dintre operatorii de telefonie fixă şi mobilă pentru reducerea tarifelor la apelurile internaţionale între cele 2 tari.

Varşovia susţine constant aspiraţiile ţării noastre de integrare europeană, inclusiv participarea Republicii Moldova la Parteneriatul Estic. În acest an Polonia intenţionează să sprijine financiar realizarea în Moldova a 24 de proiecte în cadrul Programului de Asistenţă pentru Dezvoltare. Valoarea financiară a acestora se ridică la 1,1 milioane de euro, anunță un comunicat al MTIC.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus