Trimite e-mail | Printeaza
Economie
07.09.2013

Letonia va acorda asistenţă Moldovei în reformarea SA „Calea Ferată a Moldovei” după modelul european.

Letonia va acorda asistenţă Moldovei în reformarea SA „Calea Ferată a Moldovei” după modelul european.

Acest subiect a fost discutat la Riga de către miniştrii transporturilor ale celor două state, Anrijs Matiss şi Vasile Botnari, informează un comunicat al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor.

„Căile Ferate Letone au trecut printr-un proces de reformare în anii 2005-2006, când a fost creat holdingul AB Latvijas dzelzcels (LDZ), divizat în trei directorate responsabile de transportarea pasagerilor, a mărfurilor şi de infrastructura feroviară. Astăzi, LDZ se dezvoltă dinamic, iar experienţa noastră poate fi extrem de utilă pentru Moldova, atât la capitolul practicilor pozitive, cât şi a lecţiilor învăţate”, a spus ministrul leton al Transporturilor.

Vasile Botnari a subliniat că scopul reformei iniţiate la CFM este ca Moldova să aibă un sistem de cale ferată modernă. „Urmărim optimizarea cheltuielilor și crearea de noi oportunități de dezvoltare ale CFM. Modelul aplicat de Letonia s-a dovedit a fi unul de succes şi suntem extrem de interesaţi în preluarea acestei experienţe pentru a asigura dezvoltarea calitativă a CFM. La fel, intenţionăm crearea unei Autorităţi Feroviare de Stat pentru demonopolizarea ramurii”, a apreciat ministrul moldovean al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor.

Ministrul Vasile Botnari s-a aflat într-o vizită de lucru la Riga, în perioada 5-7 septembrie. Din delegaţia ţării noastre mai fac parte reprezentanţi din conducerea CFM şi experţi pe domeniu din cadrul MTID. Scopul vizitei este de a studia experienţa Letoniei în reformarea sectorului feroviar.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus