Trimite e-mail | Printeaza
Politic
30.08.2013

Vicepremierul rus Rogozin şi patriarhul Kirill, aşteptaţi săptămâna viitoare în Republica Moldova

Vicepremierul rus Rogozin şi patriarhul Kirill, aşteptaţi săptămâna viitoare în Republica Moldova

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, reprezentantul Kremlinului pentru Transnistria, şi patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, vor efectua săptămâna viitoare vizite în Republica Moldova, inclusiv în regiunea secesionistă transnistreană, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Farit Muhametşin.

Dmitri Rogozin va sosi luni la Chişinău, unde se va întâlni cu Valeriu Lazăr, vicepremier şi ministru al economiei. Cei doi vor discuta aspecte legate de ultima şedinţă a Comisiei interguvernamentale moldo-ruse, dar şi probleme ale relaţiilor economice dintre cele două state, inclusiv cea privind livrările de gaz, a indicat diplomatul rus. Potrivit acestuia, Dmitri Rogozin ar putea avea o întrevedere şi cu premierul Iurie Leancă.

Marţi, vicepremierul rus se va deplasa în Transnistria (care luni marchează 23 de ani de la autoproclamarea independenţei n.red), unde va avea întâlniri cu reprezentanţi ai regimului de la Tiraspol. Rogozin va participa şi la începerea lucrărilor de construcţie a unui spital pentru copii, finanţat de Rusia.

Patriarhul Kirill întreprinde o vizită la Chişinău în perioada 7-9 septembrie. El se va întâlni inclusiv cu preşedintele Nicolae Timofti şi va oficia o slujbă religioasă la Catedrala Mitropolitană din centrul Chişinăului, la fel cum a făcut şi în timpul ultimei sale vizite de acum doi ani. De asemenea, patriarhul rus va participa la o ceremonie dedicată împlinirii a 200 de ani de la formarea Mitropoliei Chişinăului şi a Moldovei, după care se va deplasa în stânga Nistrului.

Farit Muhametşin a mai anunţat că, în următorii 2-3 ani, Rusia va acorda aproximativ 120 de milioane de dolari Transnistriei pentru proiecte sociale, precum construirea de şcoli, grădiniţe şi spitale pentru copii. În prima jumătate a acestui an, Rusia a acordat regiunii separatiste aproximativ nouă milioane de dolari pentru pensii, şcoli-internat şi case de bătrâni.

Partidul Naţional Liberal din Republica Moldova, pro-unionist cu România, a anunţat joi că ar putea organiza acţiuni de protest în timpul vizitelor celor doi oficiali ruşi.

Dmitri Rogozin a efectuat ultima vizită în Republica Moldova în luna mai anul curent, vizită criticată de unii politicieni şi analişti de la Chişinău. Patriarhul Kirill s-a mai aflat într-o vizită în Republica Moldova în perioada 8-10 octombrie 2011, când a primit şi cea mai înaltă distincţie de stat a acestei ţări - 'Ordinul Republicii', scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (1)

 

Sus