Trimite e-mail | Printeaza
Economie
29.08.2013

Sistemului Generalizat de Preferinţe al SUA a expirat

Camera de Comerț și Industrie a Moldovei informează agenții economici că, pe data de 30 iulie 2013 a expirat termenul de aplicare a Sistemului Generalizat de Preferinţe (GSP) al SUA, acordat pentru 127 de ţări, inclusiv Republicii Moldova, sistem care le permitea agenților economici să efectueze exporturi pe piața SUA fără a achita taxe vamale.

Sergiu Harea, director al Departamentului Economie al CCI, a menționat că, la momentul actual se întreprind măsuri în vederea extinderii termenului de aplicare a GSP pentru o nouă perioadă de timp, decizia corespunzătoare fiind de competența Congresului SUA. În context, Republica Moldova împreună cu alte 17 state au constituit un grup de lobby pentru promovarea cât mai rapidă a acestei decizii, favorabile facilitării comerţului cu SUA. Ca urmare a discuţiilor purtate, se preconizează o extindere a prevederilor GSP până în anul 2019, subiectul urmând a fi dezbătut în septembrie curent, după reluarea ședințelor în plen ale Congresului SUA".

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în ianuarie-iunie 2013 Moldova a exportat în Statele Unite ale Americii mărfuri în valoare de 14.33 mil. USD, ceea ce e cu 9,1% mai mult comparativ cu perioada similară din anul 2012.

În ianuarie-iunie 2013, volumul importurilor din Statele Unite ale Americii a constituit 36.7 mil USD, majorându-se cu 6,0% comparativ cu perioada similară din anul 2012.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus