Trimite e-mail | Printeaza
Social
29.08.2013

A fost deschis primul Centru universitar de simulare în instruirea medicală din Republica Moldova

A fost deschis primul Centru universitar de simulare în instruirea medicală din Republica Moldova

Prim-ministrul Iurie Leancă a participat astăzi la deschiderea Centrului universitar de simulare în instruirea medicală a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae TestimiȚanu”, primul în Republica Moldova, dar și în regiune.

Instruirea virtuală şi prin simulare sunt recunoscute drept cele mai inofensive şi eficiente metode de instruire raportată la costuri. În acest centru vor fi instruiți studenţi, medici, paramedici, angajaţi ai Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, echipele de descarcerare, poliţişti, militari, angajaţi ai serviciilor cu destinaţie specială, de pază și pompieri. Aceștia vor avea posibilitatea să simuleze actul medical prin intermediul tehnologiilor informaţionale noi, ceea ce va spori securitatea şi siguranţa pacientului.

„Sunt convins că rezultatele nu se vor lăsa aşteptate, iar calitatea instruirii medicale din țara noastră va creşte prin alinierea la cerințele comunității medicale europene”, a declarat Iurie Leancă. Premierul a mulțumit tuturor partenerilor implicați în crearea Centrului.

La rândul său, ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, a menționat că Centrul va permite celor implicați în acordarea primului ajutor să-și perfecționeze abilitățile. 

Delegația Uniunii Europene a oferit 4,4 milioane de euro pentru reconstrucția clădirii şi echipamentul de instruire a Centrului, Organizația Internațională „De la inimă la inimă” a contribuit la echiparea departamentului Medicina de Familie cu utilaj de ultimă generație. Guvernului Elveției a oferit simulatoare performante şi a susţinut cursurile de instruire și formare a specialiștilor moldoveni în Centre similare de peste hotare. Biroul de Țară al Organizației Mondiale a Sănătății a susținut aplicarea propriu-zisă a proiectului, anunță un comunicat al Executivului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus