Trimite e-mail | Printeaza
Politic
26.08.2013

Victor Ponta: Guvernul României şi România, în ansamblu, sprijină cu toată convingerea drumul european al Republicii Moldova, încheierea tuturor acordurilor la Vilnius cu UE, ridicarea vizelor

Victor Ponta: Guvernul României şi România, în ansamblu, sprijină cu toată convingerea drumul european al Republicii Moldova, încheierea tuturor acordurilor la Vilnius cu UE, ridicarea vizelor

Conferinţa de presă comună a premierului Victor Ponta şi a omologului său moldovean, Iurie Leancă, după întrevederea tête-à-tête de la Chişinău, la Reşedinţa de stat a Republicii Moldova.

Iurie Leancă: Permiteţi-mi să îi salut pe domnul prim-ministru Victor Ponta şi pe colegii care fac parte din delegaţia pe care dumnealui o conduce la Chişinău.
Aşa după cum am convenit pe 9 iulie, la Bucureşti, vom continua dialogul nostru cu aceeaşi intensitate şi cu acelaşi randament. Şi vreau să vă comunic că, în discuţia pe care acum am avut-o în plenul ambelor delegaţii, acestea s-au manifestat exact printr-o punctualitate şi printr-o abordare foarte, foarte pragmatică a unei game largi de probleme.
Dar, înainte de a trece la subiectele pe care le-am discutat, aş vrea să menţionez că vizita domnului prim-ministru Ponta e una plină de semnificaţie. E vizita din 26-27 august; mâine, vom marca la Chişinău Ziua Independenţei, deci vizita are loc tocmai în ajunul şi în timpul sărbătoririi Zilei Independenţei Republicii Moldova. Tot pe 27 august, dar acum 22 de ani, România a recunoscut independenţa Republicii Moldova, fiind primul stat care a recunoscut un nou subiect al dreptului internaţional. Şi tot pe 27 august, mâine, urmează să lansăm construcţia unui proiect de gazoduct de interconectare a sistemului de gaze al Republicii Moldova cu cel românesc, ceea ce înseamnă şi cu cel european. Nu este doar un proiect... De altfel, da, este un proiect eminamente european cu sprijin financiar, dar şi cu sprijin politic din partea Bruxellesului. Nu în zadar şi comisarul pentru energie, domnul Oettinger, va fi prezent.
Dar, încă o dată, vreau să mulţumesc, în contextul lansării de mâine a acestui proiect extrem de important pentru independenţa Republicii Moldova, în special pentru securitatea energetică, să-i mulţumesc domnului prim-ministru pentru implicarea personală a domniei sale, ceea ce ne-a permis, iată, să ajungem în ziua de mâine; la fel colegilor mei, colegilor domniei sale pentru faptul că am ajuns aici şi sunt convins că vom reuşi să punem în aplicare toate etapele proiectului, astfel încât, într-o perioadă nu foarte îndelungată de timp, acest gazoduct să fie pe deplin funcţional.
Bineînţeles că am trecut în revistă şi alte probleme, începând cu infrastructura. Ne referim la podurile care au fost distruse în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi care ar fi strategia noastră de a reconstrui aceste poduri.
Am discutat şi despre conectarea sistemelor energetice, nu doar a celor de gaze, dar şi a celor care ţin de energia electrică.
Am discutat bineînţeles şi despre cooperarea în domeniul educaţiei. Deci gama, după cum spuneam, e una foarte şi foarte vastă.
Sigur că am discutat şi despre un obiectiv foarte important pe care îl avem aici, la Chişinău, obiectivul integrării europene şi rolul României în realizarea acestui deziderat al politicii externe şi interne a Republicii Moldova. Suntem în preajma unui eveniment foarte important, summit-ul de la Vilnius, şi bineînţeles că am trecut în revistă cu dl. prim-ministru - şi vom continua această discuţie - ce paşi urmează să întreprindem noi, cei de la Chişinău, şi care va fi sprijinul punctual al României, dar şi al celorlalţi parteneri europeni, astfel încât la Vilnius să ne realizăm obiectivele atât în ceea ce priveşte parafarea celor două acorduri, cât şi obţinerea declaraţiei, de către Comisia Europeană, că Republica Moldova întruneşte condiţiile pe viză.
Domnule prim-ministru, încă o dată, bine aţi venit la Chişinău! Vă mulţumesc pentru deschiderea, spiritul constructiv şi aştept cu nerăbdare ziua de mâine. Vă mulţumesc.
Victor Ponta: Domnule prim-ministru, domnilor miniştri, în primul rând vreau să mulţumesc, în numele guvernului, al colegilor mei prezenţi aici, pentru invitaţie şi pentru primire. Ca întotdeauna, Chişinăul e o gazdă foarte bună pentru noi. Vin de fiecare dată cu plăcere şi cu inima deschisă aici, cu atât mai mult cu cât, bineînţeles, cunosc şi apreciez semnificaţia zilei de 27 august. Mâine, voi fi onorat, alături de primul-ministru Leancă, să participăm atât la festivităţi care ţin de Ziua Independenţei, cât şi însă la proiecte concrete.
Ne-am propus, de la momentul preluării mandatului şi în toate discuţiile pe care le-am avut şi cu fostul prim-ministru, dl. Filat, şi cu actualul prim-ministru, să schimbăm ceva fundamental în relaţiile dintre România şi Moldova. Vorbele frumoase, sentimentele sunt importante, oamenii aşteaptă însă de la guvernele celor două ţări lucruri şi proiecte concrete. Şi atunci evident că mâine e un moment important, pentru că, în sfârşit, începem un proiect despre care s-a vorbit foarte mult şi s-a făcut foarte puţin, şi anume gazoductul Iaşi-Ungheni.
Astăzi m-am asigurat, pe partea română, că lucrurile sunt în regulă. Mâine avem efectiv evenimentul de începere a proiectului şi, până la sfârşitul anului, trebuie terminat.
Însă am discutat - de aceea s-a aflat în delegaţia mea ministrul energiei, dl. Niţă - despre paşii următori, pentru că nu vreau să ne oprim doar la acest gazoduct. Avem multe alte lucruri care ţin de conectarea tuturor reţelelor energetice între România şi Moldova, de posibilitatea ca Moldova să aibă cel puţin două surse de aprovizionare. Este un lucru pe care orice om îl ştie: când depinzi doar de o singură parte, nu prea e negociere, e impunere. Când ai două variante, întotdeauna e mult mai uşor să obţii un preţ favorabil, să obţii condiţii pentru populaţie şi pentru economia din Moldova mai bune.
De asemenea, am folosit această întâlnire, extrem, extrem de pragmatică aş vrea să o numesc, pentru a discuta şi alte lucruri care ţin de cooperarea noastră. În primul rând, poate unul din cele mai de succes proiecte din România, cu care ne mândrim în Europa şi în toată lumea, şi anume proiectul SMURD, asistenţa de urgenţă. Domnul doctor Arafat se află aici pentru a discuta în mod concret modul în care România va sprijini Moldova să-şi dezvolte un sistem la fel de performant şi la fel de necesar populaţiei şi fiecăruia dintre cetăţenii Republicii Moldova.
Colaborarea în domeniul justiţiei - o zonă în care şi România a avut mult de învăţat şi are în continuare mult de îmbunătăţit şi în care Moldova trebuie să beneficieze de experienţa noastră, să nu facă aceleaşi greşeli ca noi, să meargă pe experienţele pe care deja le-am avut pline de succes.
Am discutat, şi cei doi miniştri ai educaţiei au tot sprijinul nostru, ca prim-miniştri, pentru ca asistenţa pentru dezvoltarea instituţională, ca numărul şi folosirea eficientă a bruselor... Fac o paranteză: aş vrea să fim - şi noi suntem, ca prim-miniştri nu avem altă soluţie decât să fim foarte direcţi şi foarte cinstiţi când vorbim de lucruri care ţin de guvern. Sunt 5.000 de burse oferite de Guvernul României. Problema nu este să mărim numărul, pentru că nu le-am folosit nici pe cele 5.000, avem 2.800 de cereri pentru anul acesta. Ideea este să încercăm să diversificăm sistemul de burse, să convingem cât mai mulţi tineri din Moldova să studieze la universităţi bune din Bucureşti, eventual să se întoarcă aici, altfel, în continuare, pe cei mai bine pregătiţi tineri din Moldova şi din România o să-i pierdem pentru ţările din Occident. Ideea este să încercăm să-i convingem să rămână în cele două ţări, să ne ajute la dezvoltarea noastră. De asemenea, (am discutat) despre munca în comun şi folosirea experienţei româneşti în ce priveşte programele de educaţie în coroborare cu piaţa muncii, despre acreditarea programelor universitare, totul la standarde europene. Eu sunt convins că Moldova are un drum european de la care nu există şi nu ar fi bun să fie vreo întoarcere, iar România este în mod natural principalul sprijin şi principalul avocat al Moldovei pentru a-şi continua cu demnitate şi cu succes acest drum european.
Am discutat, de asemenea - şi cred că, atunci când vorbim de relaţii atât de bune şi speciale între România şi Moldova, nu putem avea nici un fel de litigiu - despre faptul că aveam ceva legat de modul de emitere, în Moldova, a Televiziunii Române; împreună cu cei doi miniştri de justiţie şi cu domnul secretar de stat Aurescu, avem convingerea că, într-un termen de... - cât am stabilit, domnule prim-ministru, două săptămâni?
Iurie Leancă: Trei săptămâni.
Victor Ponta: În două-trei săptămâni, vom semna documentul care soluţionează acel litigiu apărut în urmă cu câţiva ani şi cred că o mai bună informare, comunicare, libertate a presei, posibilitatea de a avea cât mai mare acces la informaţii în ambele ţări sunt extrem de importante.
Vroiam să menţionez aceste proiecte foarte concrete, să spun că îmi doresc, în continuare, să ne întâlnim cât putem de des, să vedem, să evaluăm în ce măsură aceste proiecte se şi materializează.
Dincolo de asta, vreau doar să adaug, deşi sunt convins că se ştie la Chişinău: Guvernul României şi România, în ansamblu, sprijină fără nici un fel de reţinere şi cu toată convingerea drumul european al Moldovei, încheierea tuturor acordurilor la Vilnius cu UE, ridicarea vizelor. Eu ştiu, ca toţi cei din România, ştiu cât de umilitor, cât de supărător, cât de nedrept este acel sistem de vize şi ştiu cât de important a fost, în primul rând pentru moralul, pentru mândria românilor, atunci când am reuşit să nu mai fim supuşi la toate acele proceduri care ţineau de vize. Cred că Moldova merită acest lucru, cred că sunteţi cetăţeni europeni şi, întotdeauna când eşti ţinut, într-o formă sau alta, la uşă, creează un sentiment de nedreptate, aşa încât vreau să fiţi convinşi de sprijinul nostru total. Peste tot - l-am informat pe domnul prim-ministru - când am avut ocazia, în vizitele pe care le-am efectuat în ultimul timp, cu preşedintele Franţei, cu cancelarul Germaniei, cu toţi ceilalţi prim-miniştri din Europa, am vorbit în primul rând despre Moldova şi despre cum Moldova merită să fie sprijinită pentru a merge pe acest drum.
Sunt convins că avem multe lucruri de făcut împreună şi vreau să ne întâlnim de fiecare dată, nu doar de Ziua Independenţei, ci de fiecare dată când, în sfârşit, inaugurăm un proiect concret şi când vorbele frumoase, dulci, din ultimii peste 20 de ani încep să se concretizeze în proiecte. Vreau să mulţumesc încă o dată tuturor, primului-ministru şi miniştrilor prezenţi, şi sper să ne vedem cât mai des la Bucureşti şi la Chişinău cu proiecte concrete.
 
 Guvernul Romaniei – Biroul de presa

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus