Trimite e-mail | Printeaza
Social
25.08.2013

Guvernul va propune pentru dezbateri publice proiectul Strategiei în Educație până în 2020

Declarația a fost făcută de Prim-ministrul Iurie Leancă după ședință tematică desfășurată astăzi la Vadul lui Vodă. Cabinetul de miniștri a discutat timp de 3 ore problemele din educație și a identificat soluții.

Premierul Iurie Leancă a declarat la final jurnaliștilor că așa cum s-a anagajat Guvernul, o dată pe lună se reunește în ședinte tematice, care au un caracter mai puțin formal, în afara Chișinăului. Aceste ședințe presupun un schimb de opinii sincere, constructive și orientate spre soluții.

„Am avut o discuție detaliată pe situația din educație, inclusiv prin prisma proiectului Strategiei în Educație până în 2020, elaborată de către Ministerul Educației. Maia Sandu a făcut o prezentare sintetică a acestui proiect de strategie, fiindcă este o radiografiere  foarte precisă și de sistem a situației din educație, dar și un efort destul de bun de a identifica soluții” a spus Iurie Leancă.

Potrivit Premierului, reforma în educație implică toate instituțiile statului.

„Discuția de astăzi a fost una foarte importantă, fiindcă reforma în educație nu este doar de competența unui minister, este un efort al întregii societăți și este un efort în care trebuie angajate toate instituțiile responsabile. Urmează să fie elaborată o foaie de parcurs cu câteva accente, cum ar fi educația vocațională” a mai specificat Premierul.

Ministrul Educației, Maia Sandu, a precizat că Strategia este este construită pe 3 piloni importanți: acces, relevanță și sistemul de calitate.

„În primul rând,  trebuie să asigurăm acces pentru toți copii și tinerii la studii de calitate, al doilea aspect este cel al relevanței, pentru că este important nu doar să avem acces și să învățăm, dar ceea ce învățăm să fie relevant”, a spus Maia Sandu.

Potrivit Biroului de presă al Guvernului,ministrul Educației a mai precizat că cea mai mare provocare sunt cadrele didactice calificate. Maia Sandu a anunțat că în următoarele luni va fi prezentat un Program Național care va conține soluții pentru ca profesia de pedagog să fie atractivă. 

Prima ședință tematică a Guvernului a avut loc la 20 iulie la Holercani și s-a axat pe analiza complexă a situației în mediul de afaceri și stabilirea priorităților pentru perioada imediat următoare în vederea accelerării dezvoltării durabile a acestuia.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus