Trimite e-mail | Printeaza
Economie
15.08.2013

Premierul român anunţă că va participa pe 27 august la inaugurarea lucrărilor la gazoductul Iaşi-Ungheni

Premierul român anunţă că va participa pe 27 august la inaugurarea lucrărilor la gazoductul Iaşi-Ungheni

Premierul Victor Ponta a anunţat, joi, că pe 27 august va participa la inaugurarea lucrărilor de construcţie a gazoductului Iaşi-Ungheni.


"(...) tot ce putem face pentru Republica Moldova fac cu mare drag. Peste două săptămâni mergem la gazoduct, acesta este cel mai important. Pe 27", a spus Ponta, aflat la Putna, hramul mânăstirii din localitate.

La ceremonia din 27 august urmează să participe şi premierul de la Chişinău Iurie Leancă şi comisarul european al Energiei Gunther Oettinger.

Contractul privind construcţia conductei de gaze care va conecta România şi Republica Moldova pe direcţia Iaşi - Ungheni a fost semnat pe 8 august.

Potrivit Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, proiectul face parte din cadrul Programului Operaţional Comun 'România - Ucraina - Republica Moldova 2007-2013' şi va fi derulat de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale din România, în calitate de lider de proiect, în parteneriat cu Ministerul Economiei din Republica Moldova.

Proiectul are o durată de implementare de 17 luni şi urmăreşte asigurarea unui nivel superior de securitate energetică pentru Republica Moldova şi partea estică a României, prin diversificarea surselor de alimentare cu gaz.

Bugetul total al proiectului este de 26,4 milioane de euro, din care 7 milioane de euro, adică 26,42%, reprezintă contribuţia financiară a Uniunii Europene, prin Programul Operaţional Comun 'România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013', finanţat prin Instrumentul European de Vecinătate şi Parteneriat.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, declara, în iulie, după o întâlnire cu vice prim-ministrul, ministrul Economiei din Republica Moldova, Valeriu Lazăr, că dorinţa guvernelor României şi Republicii Moldova este ca lucrările la gazoductul Iaşi - Ungheni să fie gata până la sfârşitul anului.

Potrivit lui Niţă, gazoductul va putea transporta la capacitate finală 1,5 miliarde metri cubi de gaze, mai mult decât cei 1,3 miliarde metri cubi de gaze ce reprezintă necesarul de consum al Republicii Moldova, scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus