Trimite e-mail | Printeaza
Economie
15.08.2013

Expert-grup: Economia Moldovei va înregistra o redresare minoră în 2013, apoi o stabilizare moderată în 2014

Expert-grup: Economia Moldovei va înregistra o redresare minoră în 2013, apoi o stabilizare moderată în 2014

În pofida relansării economice anticipate pentru anii viitori, economia moldovenească urmează să crească mult mai lent față de anii precedenți, menținându-se sub nivelul său potențial. Cauza ține de persistența deficiențelor structurale, legate preponderent de un sistem judiciar ineficient, mediu de afaceri defectuos, un sector public extensiv și persistența intereselor obscure în diverse sectoare. Pentru a facilita reformele în direcția soluționării acestor probleme, Moldova trebuie să continue să urmeze vectorului de integrare europeană. În, acest sens, semnarea Acordului cu privire la Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător dintre Moldova și UE este imperativă.

Economia Moldovei va înregistra o redresare minoră în 2013, apoi o stabilizare moderată în 2014. Astfel, condiţiile climaterice favorabile din anul curent vor declanşa o creştere compensatorie de 20% în agricultură, care va asigura circa jumătate din creşterea prognozată de 4,4% a PIB-ului. În general, economia Moldovei rămâne puternic dependentă de consumul final, care va continua să fie principalul factor al creşterii economice pe termen scurt și mediu. Prin urmare, riscurile și vulnerabilitățile anterioare, asociate modelului de creştere economică bazat pe consum și deficit comercial înalt, vor persista, dacă nu se vor întreprinde acţiuni hotărâte pentru a consolida competitivitatea ţării. În acest scop, este necesar, cel puţin, un Serviciu Vamal eficient, infrastructură rutieră modernă, transfer tehnologic facilitar și un sistem judiciar transparent, responsabil și eficient.

Deprecierea controlată a monedei naţionale în timpul verii a contribuit la creşterea valorii remitenţelor exprimate în lei moldoveneşti, ceea ce a dus la stimularea consumului.

Însă, aceasta implică mai multe riscuri care provin din dependenţa masivă a economiei moldoveneşti de importul bunurilor de consum, bunurilor industriale și energiei. Ca urmare, orice depreciere semnificativă a monedei creează presiuni inflaţioniste, prin scumpirea imediată a bunurilor de consum importate, iar apoi, ca efect secundar, prin creşterea preţurilor la bunurile produse pe plan intern, datorită costurilor de producţie mai mari.

Acest și alte concluzii au fost prezentate de către Centrul Analitic Independent Expert-grup
joi, 15 august,2013, în cadrul ediției nr. 9 a revistei economice MEGA.

Publicația poate fi descărcată la http://expert-grup.org/ro/biblioteca.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus