Trimite e-mail | Printeaza
Economie
15.08.2013

Companiile internaționale și locale vor să participe la reabilitarea sistemelor de irigare de pe rîul Prut

Companiile internaționale și locale vor să participe la reabilitarea sistemelor de irigare de pe rîul Prut

Companii de construcție din Portugalia, Spania, Israel, Franța, Romania dar și din Ucraina, Azerbaidjan și Republica Moldova s-au arătat interesate de concursul lansat de Fondul Provocările Mileniului Moldova pentru reabilitarea sistemelor de irigare de rîul Prut: Blindești (raionul Ungheni), Grozești (raionul Nisporeni) și Leova Sud (raionul Leova), incluse în cadrul Programului Compact al Corporației Provocări Mileniului.

În perioada 14-15 august curent, companiile de construcție au vizitat cele trei sisteme de irigare și s-au documentat despre starea acestora, precum și despre cerințele Corporației Provocări Mileniului de participare în concursurile anunțate pentru executarea lucrărilor de reabilitare.

Termenul limită de prezentare a ofertelor pentru reabilitarea a trei sisteme de irigare de pe rîul Prut este de 30 septembrie curent. Ulterior, ofertele prezentate vor fi evaluate de experți naționali și internaționali cu experiență în domeniu.

Sistemele de irigare de pe Prut au fost construite acum 30-40 de ani. În prezent acestea sunt parțial funcționale și se află într-o stare avansată de degradare. Conductele din azbociment necesită substituire,  majoritatea țevilor de distribuire a apei sunt defectate, hidranții și vanele de aerisire lipsesc, pompele sunt deteriorate și necesită înlocuire iar clădirile sunt distruse.

Reabilitarea sistemelor de irigare prevede înlocuirea echipamentului electromecanic cu echipament modern, dotarea cu echipamente electronice de control al regimului de lucru al pompelor, substituirea rețelei de distribuție a apei cu țevi din polietilenă de densitate înaltă, înlocuirea hidranților, reconstrucția clădirilor stațiilor de pompare, instalarea contoarelor mobile pentru determinarea volumului de apă consumat. Modernizarea sistemelor de irigare va permite producătorilor agricoli să optimizeze costurile de operare și întreținere a acestora, să utilizeze apa pentru irigații în funcție de necesitate, să reducă pierderile de apă din rețea datorită țevilor din polietilenă.

În prezent, în aria celor trei sisteme de irigare de pe rîul Prut activează peste 1300 de producători agricoli. După reabilitare sistemele de irigare Grozești, Blindești și Leova Sud vor putea iriga peste 2667 de hectare de teren agricol și vor oferi posibilitate de a efectua investiții private pentru extinderea ulterioară a suprafeței irigată pînă la circa 1300 de hectare.
Anterior, FPM Moldova a lansat concursul pentru reabilitarea a altor patru sisteme de irigare de pe rîul Nistru, iar pentru reconstrucția a 2 dintre sistemele de pe Nistru au fost deja semnate contracte cu companii internaționale,care sunt mobilizate și urmează să înceapă lucrările de construcție în timpul apropiat.

Notă: Reabilitarea sistemelor centralizate de irigare este unul din obiectivele Programului Compact, semnat la începutul anului 2010 între Guvernul Republicii Moldova și Corporația Provocările Mileniului, în numele Guvernul SUA. Programul Compact este implementat de Fondul Provocările Mileniului Moldova și are o valoare totală de 262 mil. dolari SUA, acordați grație susținerii generoase a poporului american pentru reducerea sărăciei și creșterea economică în Republica Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus