Trimite e-mail | Printeaza
Economie
15.08.2013

Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Iranului a vizitat Camera de Comerț și Industrie a Moldovei

Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Iranului a vizitat Camera de Comerț și Industrie a Moldovei

Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Iranului în Ucraina și Republica Moldova, ES Acbar Gasemi Aliabadi, a vizitat Camera de Comerț și Industrie a Moldovei, pe 14 august 2013, însoțit de un grup de jurnaliști iranieni. În cadrul întrevederii cu conducerea CCI, s-a discutat despre intensificarea relațiilor de colaborare dintre reprezentanții mediului de afaceri din cele două state.

Potrivit CCI,  Acbar Gasemi Aliabadi a făcut o succintă prezentare a țării sale, menționând că, în ultima perioadă, Iranul a obținut succese în ceea ce privește dezvoltarea industriei constructoare de mașini, agriculturii, farmaceuticii etc. "Relațiile de colaborare comercial-economică dintre Republica Moldova și Republica Islamică Iran nu sunt valorificate, însă există multiple oportunități. Consider că, reprezentanții sectorului privat din țările noastre ar fi interesați de posibilitățile de cooperare în diferite sectoare, de aceea solicităm sprijinul CCI."

Președintele CCI a Republicii Moldova, Gheorghe Cucu, a familiarizat oaspeții cu activitatea Camerei de Comerț și Industrie, accentuând că, deși sistemul cameral de la noi din țară și cel din Iran diferă, CCI a RM este deschisă pentru colaborare cu Camera de Comerț iraniană.

Părțile au discutat despre posibilitatea organizării, în perspectivă, a vizitelor de afaceri în Moldova și Iran, participării la expoziții și la alte manifestări destinate agenților economici.

Conform datelor Biroului Național de Statistică, volumul comerţului exterior (fără a se ţine cont de activitatea comercială a agenţilor economici din raioanele de est) al Republicii Moldova cu Republica Islamică Iran, în perioada ianuarie - iunie 2013, a înregistrat suma de 1,22 mil. USD. Comparativ cu perioada precedentă, volumul comerţului exterior a rămas la aceeași valoare.

Exportul de mărfuri realizat în perioada analizată a înregistrat suma de 0,05 mil. USD, micșorându-se cu 93,2 % faţă de anul precedent.

Importul de mărfuri efectuat în perioada menţionată în Republica Moldova din Republica Islamică Iran a însumat 1,17 mil. USD, majorându-se cu 138,7 % în raport cu aceeași perioadă a anului 2012.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus