Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-08-14/ministrul-rom-n-al-afacerilor-externe-afirma-ca-discursul-lui-basescu-despre-unirea-republicii-moldo-30988.html
Data: Aug 14, 2013 (20:44)

Ministrul român al afacerilor externe afirmă că discursul lui Băsescu despre unirea Republicii Moldova cu România a generat complicaţii

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a criticat, miercuri, la Universitatea de la Izvoru Mureşului, declaraţia preşedintelui României, Traian Băsescu, referitoare la unirea României cu Republica Moldova, susţinând că discursul şefului statului pe acest subiect a generat deja complicaţii.

Titus Corlăţean a precizat că Guvernul lucrează şi sprijină obiectivele europene şi integrarea europeană a Republicii Moldova, dar a subliniat că un obiectiv poate fi atins sau poate fi ratat din lipsă de inteligenţă politică şi din lipsă de înţelepciune.

'Când te joci, retoric, cu o temă faţă de care românii rezonează, tema Unirii, şi cu toţii am auzit aplauzele, dar vreau să înţeleg, dacă sunteţi sau nu de acord cu mine: că viitorul european şi românesc al Republicii Moldova trebuie sprijinit cu inteligenţă politică, într-o lume a relaţiilor internaţionale complicate. Şi muncim la racordarea economică, la rezolvarea problemelor legate de independenţa energetică a Republicii Moldova. Mulţi au vorbit şi au avut retorică anterior şi nu au făcut nimic. Toţi anii ăştia s-au pierdut', a spus Titus Corlăţean.

El susţine că afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu au creat deja complicaţii, atât în Republica Moldova cât şi Guvernului României.

'Lucrăm la racordarea reţelei electrice, la poduri, la investiţii, astea sunt acţiuni care pot genera realităţi viitoare. Şi nu o retorică care, oricât de mult ne-ar plăcea, paradoxal, riscă creeze probleme externe mult mai complicate. Şi discursul de acum 2 zile, vă spun de pe acum, că a generat complicaţii suplimentare fraţilor noştri moldoveni şi guvernului şi nouă. Şi va trebui să lucrăm ca să ieşim din nou din acest gen de situaţie şi nu e prima oară când se întâmplă', a afirmat ministrul de Externe.

El a subliniat că Summitul parteneriatului estic al UE, de la Vilnius,din luna noiembrie, poate însemna o pagină nouă de istorie pentru Republica Moldova şi a precizat că România lucrează strâns cu acest stat pentru atingerea obiectivelor de integrare europene, dar această relaţie nu trebuie tulburată.

'Lucrăm strâns împreună, dar această relaţie însă nu trebuie tulburată şi nu trebuie încurajate sau nu trebuie dat oxigen unor forţe de opoziţie din Republica Moldova - comuniştilor - care s-au opus şi se opun în continuare. Dar trebuie să ştii să o faci, să eviţi acest lucru, cu inteligenţă politică', a conchis Titus Corlăţean.

Ministrul Afacerilor Externe a făcut referire la declaraţiile lui Traian Băsescu, făcute tot la Universitatea de la Izvoru Mureşului, care i-a îndemnat pe cetăţenii Republicii Moldova să ceară unirea cu România şi o vor avea, punctând că în ţara noastră nu există partid românesc care să nu vrea acest lucru.

'Vorbim de unirea Republicii Moldova cu România. Oameni buni, există în populaţia Republicii Moldova şi un filon sănătos care merge către acest lucru. (...) Şi eu spun (...) cetăţenilor Republicii Moldova: Cereţi unirea şi o veţi avea. Dar cereţi-o', a spus Traian Băsescu, scrie Agerpres.