Trimite e-mail | Printeaza
Economie
13.08.2013

Producătorii agricoli din Criuleni și Lopatna au aprobat planul de reabilitare a sistemelor de irigare

Producătorii agricoli din Criuleni și Lopatna au aprobat planul de reabilitare a sistemelor de irigare

Asociațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigare din Criuleni și Lopatna au aprobat recent planul consorțiului companiilor de construcție Hidroconstrucția & IAMSAT Muntenialucrărilor privind reabilitarea sistemelor de irigare efectuate din fondurile Programului Compact.

Potrivit planului prezentat de companiile de construcție, lucrările de reabilitare a sistemelor de irigare vor demara la începutul lunii septembrie curent. Pentru lunile de toamnă, sunt preconizate lucrările de instalare a țevilor de absorbție, demontare a utilajului vechi din stațiile de pompare, efectuarea lucrărilor de excavare și instalare a magistralelor. De asemenea, companiile de construcție au informat producătorii agricoli că lucrările de reabilitare vor continua și în perioada rece a anului, în special în stațiile de pompare, deoarece acestea nu necesită  condiții climaterice specifice pentru executare.

Conform prevederilor contractului, companii românești Hidroconstrucția & IAMSAT Muntenia dispun de 18 luni pentru reabilitarea sistemelor de irigare Criuleni și Lopatna. Valoarea contractului este de circa 8,3 milioane USD și prevede înlocuirea echipamentului electromecanic cu echipament modern și eficient, dotarea cu echipamente electronice de control al regimului de lucru al pompelor, substituirea a 85% din rețeaua de distribuție a apei cu țevi din  polietilenă de  densitate înaltă, înlocuirea a 100% din hidranți, reconstrucția clădirilor stațiilor de pompare, instalarea contoarelor mobile pentru determinarea volumului de apă consumat etc.

În rezultatul reabilitării celor două sisteme centralizate de irigare vor fi extinse suprafețele de teren irigat la Lopatna de la 50 de hectare la 509 hectare, iar la Criuleni de la 120 de hectare la cca 760 de hectare.

Actualmente, sunt în proces de evaluare ofertele depuse pentru efectuarea lucrărilor de reabilitare a altor 4 sisteme de irigare de pe râul Nistru: Jora de Jos (raionul Orhei), Coșnița (raionul Dubăsari), Puhăceni și Roșcani (raionul Anenii Noi). Totodată, este în proces de desfășurare concursul pentru reabilitarea altor 3 sisteme de pe rîul Prut: Blindești (raionul Ungheni), Grozești (raionul Nisporeni) și Leova Sud (raionul Leova).

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus