Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
12.08.2013

Republica Moldova este a doua ţară din Europa care pune în practică e-apostila

Republica Moldova este a doua ţară din Europa care pune în practică e-apostila

Serviciul electronic e-apostila a fost lansat astăzi, 12 august 2013, la Chişinău, în prezenţa Prim-ministrului, Iurie Leancă, ministrului Justiţiei, Oleg Efrim şi a  directoarei Centrului de Guvernare Electronică, Stela Mocan.

Astfel, Republica Moldova este a doua ţară din Europa şi a cincea ţară din lume care pune în practică e-apostila. Până acum acest serviciu era disponibil online doar în Spania, Statele Unite ale Americii, Columbia şi Noua Zeelandă. 

Premierul a declarat că e-apostila reprezintă un instrument modern în prevenirea corupţiei şi face parte din priorităţile primelor 100 de zile de activitate a Guvernului. Iurie Leancă a precizat că noul mod de oferire a apostilei în regim online va diminua din implicarea intermediarilor – notari şi persoane cu procură -  fapt care va îmbunătăţi interacţiunea cetăţenilor cu instituţiile statului, va schimba în bine atitudinea lor şi va spori încrederea cetăţenilor în viitorul ţării noastre.

Şeful Guvernului a mai menţionat că anual de serviciul apostilă beneficiază aproape 100 de mii de oameni, mulţi dintre care locuiesc peste hotare. De acum încolo, apostilele vor fi obţinute mai uşor, într-un timp mai scurt, la tarife mai joase şi cu mai puţine bariere birocratice.

La rândul său, ministrul Justiţiei, Oleg Efrim a menţionat că lansarea e-apostilei, de rând cu alte servicii electronice în domeniu, este parte a reformei justiţiei şi se înscrie în şirul de acţiuni privind implementarea concepţiei e-justiţie. Totodată, e-apostila sporeşte nivelul de transparenţă şi eficienţă în prestarea serviciilor publice, prin utilizarea pe larg a registrelor şi documentelor electronice.

Stela Mocan, directoarea Centrului de Guvernare Electronică a declarat că serviciile electronice sunt foarte solicitate în Republica Moldova, iar populaţia este pregătită pentru a le accesa activ. Astfel, după lansarea serviciului e-cazier juridic în septembrie 2012, în mai puţin de un an, 97% din solicitări sunt făcute online.

În context, Premierul a menţionat importanţa avansării în procesul de modernizare a serviciilor publice prin intermediul tehnologiilor informaţionale, pentru a oferi servicii calitative şi la preţuri rezonabile cetăţenilor Republicii Moldova, informează Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus