Trimite e-mail | Printeaza
Economie
07.08.2013

Moldova și China își vor intensifica colaborarea în domeniul economic

Potrivit CCI, pe 7 august 2013, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Moldovei, Gheorghe Cucu, a avut o întrevedere cu consilierul economic și comercial al Ambasadei R.P. China în Republica Moldova, Xu Tongkai, în cadrul căreia au discutat despre intensificarea relațiilor de colaborare moldo-chineze.

Gheorghe Cucu a accentuat interesul întreprinzătorilor din țara noastră față de piața chineză, care este una vastă, cu un potențial enorm. "Pentru a stimula inițierea și dezvoltarea parteneriatelor dintre businessmenii din Moldova și China, pe parcursul anului curent am desfășurat mai multe activități destinate reprezentanților mediului de afaceri. CCI a găzduit delegații de întreprinzători din China, au avut loc prezentări, vizite la expoziții, întrevederi. Suntem recunoscători Ambasadei R.P. China în Republica Moldova pentru susținerea acordată, fiind deschiși pentru colaborare."

Părțile au discutat despre intensificarea colaborării intercamerale și despre posibilitatea organizării, în luna octombrie curent, la Chișinău, a unui Forum de afaceri moldo-chinez.

De asemenea, au abordat problemele cu care se confruntă agenții economici din Moldova în calea comerțului cu China și modalitățile de soluționare.

Xu Tongkai a menționat bunele relații dintre R.P. China și Republica Moldova, asigurând CCI de suport din partea misiunii diplomatice.

Conform datelor Biroului Național de Statistică, în ianuarie-mai 2013 Moldova a importat din China mărfuri în sumă de 183,6 mil. USD, sau cu 18% mai mult față de perioada similară a anului precedent.
În cinci luni ale anului curent exportul de mărfuri moldovenești pe piața chineză a însumat 1,9 mil USD, crescând cu 35% față de ianuarie - mai 2012.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus