Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-08-07/csj-a-recunoscut-dreptul-anre-la-efectuarea-controalelor-ale-activitatzilor-reglementate-a-titularil-30908.html
Data: Aug 7, 2013 (15:07)

CSJ a recunoscut dreptul ANRE la efectuarea controalelor ale activităţilor reglementate a titularilor de licenţe

Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) la data de 24 iulie curent, a admis recursul declarat de către ANRE, depus împotriva unei hotărâri a Curţii de Apel Chişinău prin care s-a admis cererea SRL „Moldovatransgaz” împotriva Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), privind privind anularea Hotărârii nr. 479 din 6 iulie 2012, adoptată de Consiliul de administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) şi care viza construcţia gazoductului-branşament de presiune înaltă „Tocuz-Cainari-Mereni” şi a casat hotărîrea Curţii de Apel din 18 februarie 2013 emiţînd o nouă hotărîre de respingere a acţiunii SRL „Moldovatransgaz”.

Amintim că ANRE a depistat încălcări grave la construcţia acestui branşament, care au dus la suportarea unor cheltuieli suplimentare şi nejustificate în valoare de circa 55  mil. lei, dintre care 42 mil. lei sunt prejudiciile statului, care a finanţat lucrările la etapa a doua de construcţie. În cadrul examinării actelor, auditorii ANRE au depistat că procurarea materialelor s-a făcut prin intermediari, iar SRL „Moldovatransgaz” nu a putut prezenta documentele privind organizarea tenderului pentru selectarea companiei de construcţie, nici contractul de antrepriză şi nici procesele verbale de recepţie a lucrărilor.

Dispunând admiterea recursului ANRE, Curtea Supremă de Justiţie a menţionat că ANRE este un organ de reglementare şi efectuează controale ale activităţilor reglementate a titularilor de licenţe. Prin urmare, atît în Raportul privind controlul unor aspecte din activitatea reglementată a SRL „Moldovatransgaz”, în cadrul construcţiei gazoductului-branşament de presiune înaltă „Tocuz-Căinari-Mereni” cît şi în Hotărîrea adoptată de ANRE pe rezultatele acestuia a fost constată ineficienţa activităţii reglementate aferente achiziţiilor de bunuri, fapt ce denotă nerespectarea de către titularul de licenţă a principiului costurilor necesare şi justificate la calcularea şi la aprobarea tarifelor pentru activităţile reglementate, desfăşurate pe piaţa gazelor naturale şi a principiul eficienţei maxime la cheltuieli minime în producerea, stocarea, transportul, distribuţia şi furnizarea gazelor naturale la tarife reglementate.