Trimite e-mail | Printeaza
Economie
06.08.2013

Un nou Incubator de Afaceri va fi deschis joi la Sângerei

Un nou Incubator de Afaceri va fi deschis joi la Sângerei

Una din prioritățile Guvernului rămâne dezvoltarea infrastructurii de suport în afaceri, care servește pentru dezvoltarea economiei atât la nivel regional, cât și național, IMM-urile având o contribuție substanțială la creșterea Produsului Intern Brut, a declarat viceministrul Economiei, Dumitru Godoroja, în cadrul unei vizite la Sângerei, unde urmează a fi deschis, joi, un nou Incubator de afaceri. Noul incubator a fost creat de ODIMM cu suportul financiar al UE.

Viceministrul Economiei s-a familiarizat cu mersul lucrărilor de pregătire pentru darea în exploatare și s-a întâlnit cu viitorii rezidenți. În incubator vor avea sediul atât companii de producere, cât și care vor oferi servicii, inclusiv de cusătorie, reparații calculatoare, școală de șoferie, servicii de consultanță, mass-media, etc. Dumitru Godoroja a îndemnat viitorii rezidenți să lucreze „în alb”, corectitudinea fiecărui agent economic fiind o condiție pentru dezvoltarea durabilă a țării. Potrivit oficialului, condițiile de activitate oferite de Incubatorul de afaceri, printre care plata de arendă în mărime de 30% din prețul de piață, servicii de consultanță juridică și de afaceri gratuite etc, reprezintă un impuls semnificativ pentru dezvoltarea noilor companii.

Până în prezent, au fost investite peste 10 mil lei în dezvoltarea Incubatoarelor de afaceri Ștefan Vodă și Leova în anul 2011, 15 mil lei – pentru deschiderea Incubatoarelor de afaceri Rezina, Sângerei și Coșnița în 2012, iar pentru anul curent sunt planificate alte 14,3 mil lei pentru două incubatoare la Nisporeni și Ceadâr-Lunga.

Potrivit Ministerului Economiei, la deschiderea noilor incubatoare a fost luată în calcul experiența IA din Soroca, creat în anul 2009 cu sprijinul Guvernului norvegian. Pe parcursul a trei ani, acesta a găzduit 17 întreprinderi ce au deschis 125 de noi locuri de muncă. În anul 2012, companiile incubate au avut o cifră de afaceri de aproape 8 milioane lei, iar transferurile la bugetul național au constituit 1,8 mil lei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus