Trimite e-mail | Printeaza
Economie
31.07.2013

A fost anunțat concursul pentru selectarea companiilor care vor reabilita trei sisteme de irigare pe rîul Prut

A fost anunțat concursul pentru selectarea companiilor care vor reabilita trei sisteme de irigare pe rîul Prut

Fondul Provocările Mileniului Moldova a demarat procesul de reabilitare a sistemelor de irigare de rîul Prut prin lansarea unui concurs de selectare a companiiei de construcție care va reconstrui sistemele de irigare Blindești (raionul Ungheni), Grozești (raionul Nisporeni) și Leova Sud (raionul Leova). Lucrările de reabilitare a sistemelor de irigare vor fi desfășurate în cadrul Programului Compact al  Corporației Provocări Mileniului și finanțate de Guvernul SUA.

Anterior, FPM Moldova a lansat concursul pentru reabilitarea a altor patru sisteme de irigare de pe rîul Nistru, iar pentru reconstrucția a 2 dintre sistemele de pe Nistru au fost deja semnate contracte cu companii internaționale,care sunt mobilizate și urmează să înceapă lucrările de construcție în timpul apropiat.

Sistemele de irigare de pe Prut au fost date în exploatare în anii 70 ai secolului trecut și sunt parțial funcționale, aflîndu-se într-o stare avansată de degradare. Conform estimărilor, conductele din azbociment necesită substituire,  majoritatea țevilor de distribuire a apei sunt defectate, hidranții și vanele de aerisire lipsesc, pompele sunt deteriorate și necesită înlocuire iar clădirile sunt distruse.

Companiile de construcție cu experiență pot depune ofertele pînă pe data de 30 septembrie curent, iar ulterior vor fi evaluate de experți naționali și internaționali cu experiență în domeniu.

Reabilitarea sistemelor de irigare incluse în Programul Compact prevede înlocuirea echipamentului electromecanic cu echipament modern, dotarea cu echipamente electronice de control al regimului de lucru al pompelor, substituirea rețelei de distribuție a apei cu țevi din polietilenă de densitate înaltă, înlocuirea hidranților, reconstrucția clădirilor stațiilor de pompare, instalarea contoarelor mobile pentru determinarea volumului de apă consumat.

Modernizarea sistemelor de irigare va permite producătorilor agricoli să optimizeze costurile de operare și întreținere a acestora, să utilizeze apa pentru irigații în funcție de necesitate, să reducă pierderile de apă din rețea datorită țevilor din polietilenă.

Valentina Badrajan, directorul executiv al FPM Moldova, a declarat că la elaborarea proiectelor tehnice pentru reabilitarea sistemelor de irigare s-a ținut cont de activitățile agricole ale fermierilor, culturile agricole cultivate pe terenurile ce vor fi irigate, precum și de intențiile agricultorilor de a planta livezi sau vii. Totodată, reabilitarea sistemelor de irigare va determina diminuarea tarifelor pentru apa utilizată, datorită echipamentului eficient instalat, a precizat directorule executiv al FPM Moldova.

În prezent, în aria celor trei sisteme de irigare de pe rîul Prut activează peste 1300 de producători agricoli și doar sistemul de irigare Grozești funcționează și irigă circa 100 de hectare de teren agricol. După reabilitare însă sistemele de irigare Grozești, Blindești și Leova Sud vor putea iriga peste 2667 de hectare de teren agricol și vor oferi posibilitate de a efectua investiții private pentru extinderea ulterioară a suprafeței irigată pînă la circa 1300 de hectare.

Reabilitarea sistemelor centralizate de irigare este unul din obiectivele Programului Compact, semnat la începutul anului 2010 între Guvernul Republicii Moldova și Corporația Provocările Mileniului, în numele Guvernul SUA. Programul Compact este implementat de Fondul Provocările Mileniului Moldova și are o valoare totală de 262 mil. dolari SUA, acordați grație susținerii generoase a poporului american pentru reducerea sărăciei și creșterea economică în Republica Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus