Trimite e-mail | Printeaza
IT
30.07.2013

La 31 iulie portabilitatea numerelor va fi disponibilă şi în reţelele de telefonie fixă

La 31 iulie portabilitatea numerelor va fi disponibilă şi în reţelele de telefonie fixă

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) a adresat astăzi furnizorilor de reţele şi servicii publice de telefonie fixă o notă în care le-a cerut să încheie, până la 31 iulie, operarea tuturor modificărilor necesare în reţelele proprii pentru efectuarea portării numerelor de telefon şi să asigure în comun cu Administratorul bazei de date centralizate (BDC) pentru portabilitatea numerelor telefonice lansarea comercială a acestui serviciu la 31 iulie, termen stabilit în Hotărârea Consiliului de Administraţie al ANRCETI nr. 41 din 11.10.2012 privind aprobarea Planului de acţiuni pentru implementarea portabilităţii numerelor telefonice în R. Moldova.

Portabilitatea numerelor este un serviciu destinat utilizatorilor finali ai serviciilor de telefonie care permite acestora să-şi păstreze numărul de telefon atunci când schimbă furnizorul de servicii de telefonie. Odată cu lansarea comercială a portabilităţii numerelor în reţelele fixe, abonatul la aceste reţele va putea beneficia de serviciul de portare a numerelor în alte reţele de telefonie fixă în cinci zile lucrătoare de la depunerea unei cereri în acest sens la furnizorul în reţeaua căruia doreşte să - i fie portat numărul de telefon. Numerele utilizate de abonaţii centralelor analogice vor putea fi portate numai după digitalizarea acestor centrale.

Reglementările ANRCETI obligă furnizorii serviciilor publice de telefonie fixă care deţin licenţe de utilizare a resurselor de numerotare să asigure portabilitatea numerelor în reţeaua proprie, astfel încât orice număr din reţeaua proprie să poată fi portat către o reţea eligibilă a unui alt furnizor, iar orice număr eligibil din reţeaua unui alt furnizor să poată fi portat în reţeaua eligibilă proprie. Aceşti furnizori au obligaţia să asigure portabilitatea numerelor în reţelele fixe, indiferent de tehnologia utilizată (PSTN, ISDN, IP, CDMA etc.), de tipul de serviciu furnizat, de modalitatea de plată, de faptul dacă abonatul are sau nu are contract scris cu furnizorul respectiv.

Portarea numerelor între reţelele de telefonie fixă se va efectua în cazul în care furnizorul de la care pleacă abonatul şi furnizorul la care a decis să vină abonatul oferă servicii şi au atribuite resurse de numerotare în aceeaşi  zonă geografică, indiferent dacă aceste resurse sunt din acelaşi şir de numere sau din şiruri diferite de numere („2”, „3”, „5”, precum şi numerele cu tarif special Premium rate, numerele pentru servicii cu acces gratuit Freephone, etc).

ANRCETI aminteşte că, la 1 iulie 2013, în R. Moldova a fost lansat serviciul de portabilitate a numerelor în reţelele mobile. Până astăzi, 30 iulie, au fost înregistrate peste 7000 cereri de portare a numerelor de telefonie mobilă. La moment, au fost portate cu succes mai bine de 5300 de numere, ele sunt activate şi funcţionează deja în reţelele mobile ale furnizorilor aleşi de utilizatorii respectivi.

Conform Legii comunicaţiilor electronice, implementarea portabilităţii numerelor telefonice în R. Moldova este asigurată de ANRCETI în comun cu furnizorii de reţele şi servicii publice de telefonie mobilă şi fixă. Portabilitatea numerelor este aplicată în peste 70 de ţări ale lumii, inclusiv în toate statele membre ale Uniunii Europene, acest serviciu fiind considerat drept un instrument eficient de asigurare a libertăţii de alegere a utilizatorilor finali şi de stimulare a concurenţei pe piaţa serviciilor de telefonie, informează Serviciul de presă al ANRCETI.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus