Trimite e-mail | Printeaza
Economie
30.07.2013

Companiile internaționale și-au prezentat ofertele pentru reabilitarea a altor 4 sisteme de irigare din Republica Moldova

Companiile internaționale și-au prezentat ofertele pentru reabilitarea a altor 4 sisteme de irigare din Republica Moldova

Companii de construcție din România, Portugalia, Israel, Rusia, Franța și-au prezentat ofertele pentru reabilitarea a patru sisteme de irigare de pe râul Nistru: Jora de Jos din raionul Orhei, Coșnița din raionul Dubăsari, Puhăceni și Roșcani din raionul Anenii Noi, efectuată în cadrul Programului Compact, finanțat de Corporația Provocările Mileniului.

Termenul limită de prezentare a ofertelor a fost 29 iulie curent și FPM Moldova, care implementează Programul Compact, a recepționat cinci oferte pentru diferite loturi, valoarea cărora variază între 10,5 milioane USD și 21,7 milioane USD.
Cele patru sisteme de irigare vor fi supuse reconstrucției și modernizării după mai bine de peste 30 de ani de la darea lor în exploatare. Documentația de proiect privind reabilitarea sistemelor de irigare prevede înlocuirea echipamentului electromecanic cu echipament modern și eficient, dotarea cu echipamente electronice de control al regimului de lucru al pompelor, substituirea a 85% din rețeaua de distribuție a apei cu țevi din polietilenă de densitate înaltă, înlocuirea a 100% din hidranți, reconstrucția clădirilor stațiilor de pompare, instalarea contoarelor mobile pentru determinarea volumului de apă consumat etc.

După reabilitarea celor 4 sisteme de irigare, 6110 de producători agricoli, care activează în aria acestor sisteme, vor beneficia de rețele moderne de irigare. De asemenea reconstrucția sistemelor va permite extinderea ariei de teren irigat de la 600 ha pînă la circa 5400 ha.

Reabilitarea sistemelor de irigare va permite producătorilor agricoli să optimizeze costurile de operare și întreținere a acestora, să utilizeze apa pentru irigații în perioada de sezon și în afara sezonului, să reducă pierderile de apă din rețea datorită țevilor din polietilenă care sunt rezistente la șocurile hidraulice și pot fi utilizate eficient peste 50 de ani.
Totodată, recent s-a încheiat concursul anunțat pentru selectarea companiilor care vor supraveghea lucrările de reconstrucția a sistemelor de irigare Jora de Jos (raionul Orhei), Coșnița (raionul Dubăsari) Puhăceni și Roșcani (raionul Anenii Noi) în cadrul căruia au fost prezentate alte cinci oferte din partea companiilor din Franța, România, Spania, Olanda și Republica Moldova.
Ofertele prezentate la concursuri vor fi evaluate de experți naționali și internaționali cu experiență în domeniu, selectați competitiv, care vor ține cont de  experiența companiilor în efectuarea lucrărilor similare, cifra de afaceri, echipamentul disponibil și personalul implicat etc.

Reabilitarea sistemelor centralizate de irigare este unul din obiectivele Programului Compact, semnat la începutul anului 2010 de Guvernul Republicii Moldova și Corporația Provocările Mileniului, în numele Guvernul SUA. Programul Compact este implementat de Fondul Provocările Mileniului Moldova și are o valoare totală de 262 mil. dolari SUA, acordați grație susținerii generoase a poporului american pentru reducerea sărăciei și creșterea economică în Republica Moldova prin reabilitarea infrastructurii drumului și facilitarea tranziției la agricultura performantă.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus