Trimite e-mail | Printeaza
Economie
25.07.2013

Guvernul Statelor Unite a echipat 20 de centre de inspectare pentru îmbunătăţirea siguranţei alimentelor în Moldova

Guvernul Statelor Unite a echipat 20 de centre de inspectare pentru îmbunătăţirea siguranţei alimentelor în Moldova

Guvernul Statelor Unite, prin intermediul Agenţiei pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) şi Corporaţiei Provocările Mileniului (MCC), a oferit echipament şi accesorii tehnice în valoare de $160,000 dolari Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor din Republica Moldova, în cadrul unei ceremonii desfăşurate în oraşul Hânceşti pe 25 iulie 2013.

Ambasadorul SUA în Moldova William H. Moser a remarcat în cadrul ceremoniei de înmânare că noile seturi de echipament utilizate la controlul fitosanitar şi inspecţie vor consolida capacitatea Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor de a inspecta şi certifica exporturile şi importurile de produse agricole la direcţiile regionale de inspectare. ”Acest echipament este conceput pentru a îmbunătăţi capacitatea Republicii Moldova de a garanta siguranţa şi calitatea alimentelor, necesară pentru a satisface standardele internaţionale. Evenimentul de astăzi este parte a unui program american mai larg, valorificat la 114 milioane de dolari pentru consolidarea capacităţii Moldovei de majorare a exporturilor de produse de valoare agricolă înaltă, fapt ce facilitează crearea locurilor de muncă şi creşterea economică”, a declarat ambasadorul.

Ambasadorul Moser a înmânat certificatele de donaţie directorilor celor zece direcţii regionale pentru siguranţa alimentară şi zece posturi de control sanitar-veterinar şi fitosanitar, în prezenţa Prim Ministrului Iurie Leancă, administraţiei Raionului Hânceşti precum şi 80 de inspectori fitosanitari.

Fiecare set include, printre altele, calculatoare, imprimante şi scanere, microscoape planacromatice cu capăt trinocular, camere digitale pentru microscoape, frigidere cu camere de congelare, cântare electronice, flacoane cu capace pentru recoltarea de probe, genţi frigorifice pentru transportarea probelor.

Această donaţie continuă asistenţa SUA anterioară pentru sistemul fitosanitar şi de inspectare a siguranţei alimentelor, prin echiparea laboratorului fitosanitar central în conformitate cu standardelor internaţionale şi prin instruirea personalului de laborator în materie de practici fitosanitare. În acest an, instituţia respectivă va începe procesul de certificare în conformitate cu standardele internaţionale, care sunt necesare la operaţiunile de export.

Guvernul SUA conlucrează activ cu Ministerul Agriculturii şi Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor în vederea adoptării a opt Standarde Internaţionale pentru Măsuri Fitosanitare, care vor apropia cu încă un pas Moldova de standardele internaţionale importante acestui domeniu şi vor asigura exporturi sigure spre ţările Uniunii Europene şi alte destinaţii, se arata intr-un comunicat al Ambasadei SUA.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus