Trimite e-mail | Printeaza
Politic
24.07.2013

Guvernul condus de Iurie Leancă este determinat să realizeze angajamentele luate pentru primele 100 de zile

Guvernul condus de Iurie Leancă este determinat să realizeze angajamentele luate pentru primele 100 de zile

Săptămâna viitoare se vor împlini 50 de zile de când prim-ministrul Iurie Leancă a anunţat priorităţile pentru primele 100 de zile ale cabinetului pe care îl conduce: locuri de muncă, lupta cu corupţia, accelerarea parcursului European (http://www.gov.md/100zile)

Premierul a prezentat astăzi un raport, în care a vorbit despre acţiunile Guvernului în această perioadă.

În ce priveşte prima prioritate - crearea locurilor de muncă - premierul Iurie Leancă a menţionat cele două acorduri de finanţare cu Banca Europeană pentru Investiții şi Banca Europeană pentru Reconstrucție şi Dezvoltare cu privire la construcția drumurilor. Lucrările vor începe în 2014. Acestea vor asigura investiţii crescânde în infrastructura drumurilor, ceea ce va oferi un impuls de competitivitate economiei şi va crea 2.000 noi locuri de muncă în următorii ani.

Referitor la accelerarea lucrărilor pe cei 130 de km de drum, premierul a anunţat că 54 de kilometri au fost deja reabilitaţi pe sectoarele Sărăteni-Bălţi (24km), Sărăteni-Orhei (16km), Rezina-Orhei-Călăraşi (8km) şi 6 km în s. Sadîc. Lucrările care se desfăşoară acum oferă 500 de locuri de muncă pentru cetăţenii noştri.

Guvernul a elaborat un mecanism care să elimine întârzierile în rândul antreprenorilor ce activează în domeniul reabilitării drumurilor. Iurie Leancă a
constatat că lucrurile s-au schimbat semnificativ şi s-a declarat încrezător că toţi cei 130 km de drum vor fi finalizați în următoarele 50 de zile.

Cu privire la ajutorarea, sub formă de granturi, a cel puţin 100 de companii, şeful Executivului a spus că acum două săptămâni au fost semnate 25 de contracte pentru finanţări prin programul PARE 1+1, orientat spre ajutorarea lucrătorilor migrați şi rudelor acestora, care doresc să investească sau să-şi înceapă un business acasă. Acest lucru înseamnă că, în scut timp, 25 de antreprenori îşi vor lansa sau dezvolta afacerea în agricultură, producere şi servicii.

Alte finanţări pentru cei care doresc să îşi deschidă sau dezvolte o afacere sunt în derulare şi la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare. Fermierii îşi modernizează activitatea şi tehnologiile, fapt ce deschide noi oportunităţi pentru specialiştii noştri. Până acum, 712 companii au primit granturi, iar alte 75 vor fi oferite întreprinderilor mici şi mijlocii până în luna septembrie.
Guvernul s-a angajat să ofere  150 de milioane de lei sub formă de subvenţii, ceea ce va atrage investiţii suplimentare de 600 de milioane de lei în tehnică agricolă, echipamente, utilaje şi va menţine 5.000 locuri de muncă în zonele rurale.

Subvenţiile în agricultură deja ajung la fermieri, a menţionat premierul. Până acum, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a acordat finanțări în sumă de aproape 80 de milioane lei. Destinația acestora este, în mare parte, pentru echipamente, irigare, ferme şi livezi.

Dialogul cu potenţiali investitori a fost intensificat şi au fost puse în discuţie măsurile ce urmează să fie luate pentru ca schimbările pozitive în modul în care statul interacţionează cu mediul de afaceri să devină o regulă. Este menţinută o  comunicare permanentă cu actualii investitori şi discuţiile sunt  strânse cu 10 potenţiali investitori, dintre care cu 5 acestea sunt într-un stadiu avansat.

Iurie Leancă a anunţat că, în curând, vom fi prezenţi la inaugurarea unei noi investiţii de aproximativ 2,5 milioane de EURO în industria vitivinicolă. Această nouă investiţie va crea 100 de locuri noi de muncă.

Şeful cabinetului s-a referit şi la lansarea construcției gazoductului Iaşi-Ungheni, care se va produce pe 27 august, un proiect ce trebuie să devină piatra de temelie a unei noi independențe energetice a Republicii Moldova, în care oamenii să se bucure de prețuri mai mici şi servicii de calitate.

Cât priveşte cel de-al doilea obiectiv - combaterea corupţiei şi asigurarea ordinii publice - Iurie Leancă a informat că Ministerul Afacerilor Interne a demarat, în premieră, o campanie de atragere a noilor angajaţi. Din cele 2200 de locuri vacante, au fost făcute angajări în peste 1300 de funcţii. Dacă anterior era menținut echilibrul dintre concediați şi angajați în poliţie, în  perioada de referință a fost angajat un număr dublu. Prim-ministrul a încurajat femeile să vină în poliție, deoarece prezența lor în structurile polițieneşti reduce agresivitatea şi sporeşte comunicarea şi încrederea în poliție.

În următoarele 50 zile, vor fi gata cusute cele 1200 de uniforme noi pentru poliţie, toate fabricate în Republica Moldova.

Prim-ministrul s-a referit şi la noile servicii electronice, drept o măsură de prevenire şi limitare a corupției şi a birocrației.

Ministerul Justiţiei deja a început procesul de digitizare a 4 milioane din cele mai solicitate acte de stare civilă. Pe viitor populaţia va putea solicita actele online, în doar câteva secunde, fără corupţie, fără rânduri şi fără intermediari care fac o afacere din birocraţie.
Firmele care dețin semnătură electronică pot deja să îşi îndeplinească, semneze şi trimite cererea pentru obținerea documentelor contabile şi a facturii fiscale în regim online. Documentele vor fi eliberate în 5 zile, cu economisirea timpului şi reducerea riscului de corupție.

În luna august va fi lansat serviciul e-apostilă prin care oamenii vor putea obține mult mai repede actele cu apostilă, evitând birocrația, iar Întreprinderea de Stat ”Registru”, Inspectoratul General de Poliţie, Oficiul Stării Civile, Serviciul Fiscal de Stat şi Întreprinderea de Stat ”Cadastru” urmează să treacă la plăți electronice  până pe 25 august. Asta va însemna că serviciile din cadrul acestor instituții vor putea fi plătite electronic, mult mai rapid şi fără nici un cost.

A treia prioritate ţine de agenda europeană.

În prima lună de la anunţarea priorităţilor pentru 100 zile, au fost finalizate negocierile pentru Acordul de Asociere, inclusiv Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu Uniunea Europeană.

În această perioadă am avut parte de o vizită la cel mai înalt nivel de la începutul anului: vicepreşedinta Comisiei Europene, Catherine Ashton, s-a aflat pe 9 iulie la Chişinău. Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate şi-a exprimat sprijinul pentru ceea ce urmează să se întâmple la reuniunea Parteneriatului Estic de la Vilnius, şi anume parafarea Acordului de Asociere, dar şi semnarea şi ratificarea acestuia în anul viitor.

În final, prim-ministrul Iurie Leancă a afirmat că lupta cu corupţia este dificilă, dar nu imposibilă. „Lupta cu corupţia este un imperativ”, a subliniat premierul care a mai dat asigurări că Executivul este determinat să îşi ducă la capăt promisiunile, să demonstreze oamenilor că este în stare să se ţină de cuvânt şi că poate face lucruri care să schimbe în bine viaţa cetăţenilor!

Biroul comunicare şi relaţii cu presa

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus