Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-07-24/gurbanguli-berdimuhamedov-turkmenistanul-are-rezerve-foarte-mari-de-resurse-energetice-i-dore-te-sa--30746.html
Data: Jul 24, 2013 (19:17)

Gurbangulî Berdîmuhamedov: Turkmenistanul are rezerve foarte mari de resurse energetice și dorește să-și diversifice căile de de transportare a acestora

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut  astăzi, 24 iulie a.c., întrevederi cu președintele Republicii Turkmenistan, Gurbangulî Berdîmuhamedov, care se află în vizită oficială în țara noastră.

Cei doi șefi de stat au discutat între patru ochi la Reședința prezidențială, după care au avut, la Reședința de stat, convorbiri oficiale în format lărgit, cu participarea membrilor celor două delegații.
În cadrul discuțiilor, Nicolae Timofti și-a exprimat convingerea că prima vizită a președintelui Turkmenistanului în Republica Moldova va contribui la relansarea  relațiilor dintre cele două țări. „Relațiile dintre țările noastre se vor consolida datorită vizitei Dumneavoastră și am găsit numeroase sfere de activitate în care putem colabora”, i-a spus Nicolae Timofti omologului său turkmen.

Cei doi oficiali au arătat că interesul ambelor părți este de a intensifica cooperarea economică bilaterală, cu accente pe dezvoltarea în domeniile energeticii și complexului agroindustrial. În acest sens, Nicolae Timofti și Gurbangulî Berdîmuhamedov au convenit să fie reluată activitatea Comisiei interguvernamentale moldo-turkmene de cooperare economică.

De asemenea, cei doi președinți au vorbit despre inițierea unor proiecte comune culturale, educaționale, în turism și sport.
În următorii 2 ani, ar urma să fie organizate Zilele culturii Republicii Moldova în Turkmenistan, și a Zilele culturii Turkmenistanului în Republica Moldova.

Gurbangulî Berdîmuhamedov i-a mulțumit lui Nicolae Timofti pentru sprijinul pe plan internațional pe care Republica Moldova îl acordă Turkmenistanului.

„Turkmenistanul are rezerve foarte mari de resurse energetice și dorește să-și diversifice căile de transportare a acestora. Suntem recunoscători Republicii Moldova pentru susținerea pe care ne-o acordă în cadrul ONU, unde încercăm să promovăm o rezoluție prin care să putem realiza acest obiectiv”, a declarat Gurbangulî Berdîmuhamedov. Președintele Turkmenistanului a subliniat importanța colaborării dintre cele două state în combaterea terorismului, traficului de droguri și crimei organizate.
Șeful statului turkmen a mai declarat că Republica Turkmenistan este interesată de experiența Republicii Moldova în ceea ce privește producerea și prelucrarea produselor agricole, dezvoltarea antreprenorialului, și a invitat oamenii de afaceri moldoveni să investească în țara sa.

Oficialul turkmen l-a invitat pe Nicolae Timofti să efectueze o vizită  oficială la Așgabad , invitație care a fost acceptată.
La sfârșitul discuțiilor, cei doi șefi de stat, au semnat un comunicat comun modo-turkmen, iar reprezentanții guvernelor Republicii Moldova și Turkmenistanului au încheiat acorduri interguvernamentale în domeniile comerțului, fiscalității, diplomației și culturii, informează Serviciul de presă al Președinției Republicii Moldova.