Trimite e-mail | Printeaza
Economie
23.07.2013

Ministrul român al Economiei a propus ambasadorului R.Moldova la Bucuresti organizarea unui forum al oamenilor de afaceri

Ministrul român al Economiei a propus ambasadorului R.Moldova la Bucuresti organizarea unui forum al oamenilor de afaceri

Ministrul român al Economiei, Varujan Vosganian, a avut marţi, 23 iulie 2013, o întâlnire cu ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Iurie Reniţă, pentru definitivarea aspectelor privind buna desfăşurare a sesiunii Comisiei mixte de la Chişinău din 3-4 octombrie a.c.

În cadrul discuţiilor, ministrul Vosganian a reiterat propunerea de organizare a unui forum al oamenilor de afaceri cu ocazia Comisiei mixte, la care să participe companiile româneşti şi moldovene interesate de o viitoare colaborare în diferite domenii.

Totodată, aşa cum s-a stabilit şi la întâlnirea de acum două săptămâni cu vicepremierul Republicii Moldova, Valeriu Lazăr, în privinţa transferului de expertiză în domeniul infrastructurii calităţii, ministrul român al Economiei a propus constituirea unui grup de experţi români, care să aibă o primă întâlnire cu reprezentanţi ai părţii moldovene, în prima decadă a lunii septembrie, astfel încât la sesiunea Comisiei mixte să fie prezentate modalităţile concrete de colaborare.

Domeniul infrastructurii calitătii şi evaluării conformităţii este unul din domeniile colaborării economice bilaterale, fiind analizat, cu regularitate, şi reflectat corespunzător în protocoalele sesiunilor comisiilor mixte interguvernamentale de cooperare economică. Colaborarea în domeniul infrastructurii calităţii şi evaluării conformităţii se desfăşoară atât la nivelul ministerelor economiilor din cele două ţări, cât şi la nivelul entităţilor responsabile cu standardizarea, acreditarea, evaluarea conformităţii, metrologia şi securitatea industrială (în baza unor acorduri de parteneriat şi/sau protocoale de cooperare).

Comerţul bilateral a depăşit 1,2 miliarde USD. România este primul partener european al R. Moldova si al doilea in comerţul exterior al RMD, după Federaţia Rusa. Tendinţa de creştere a comerţului bilateral se menţine si in anul 2013, acesta fiind cu 7,2% (379,2 mil. USD) mai mare in primele 4 luni comparativ cu perioada similara din 2012, majorare susţinuta de intensificarea exportului roman cu 16,3%  (252,6 mil. USD).

Cifrele indica o creştere a interesului mediului de afaceri român si moldovean in extinderea afacerilor de o parte si alta a Prutului.

În anul 2012, investiţiile directe romane s-au cifrat la 26,7 milioane USD (valoare de 2,1 ori mai mare decat cea inregistata in anul 2011, stocul ajungând la 145 milioane USD.

România ocupa locul 1 după numărul de societati cu capital integral sau partial romanesc înregistrate (1370, din care 102 infiintate in anul 2012) si locul 7 dupa valoarea capitalului romanesc subscris , respectiv cca. 145 milioane USD).

Pe primele 4 luni ale anului 2013 au fost inregistrate 33 societati cu capital integral romanesc si 12 cu capital mixt, relatează Biroul de presă al Ministerului Economiei al României.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus