Trimite e-mail | Printeaza
Economie
23.07.2013

BERD sprijină înfiinţarea Consiliului Economic în Moldova

BERD sprijină înfiinţarea Consiliului Economic în Moldova

Cu sprijinul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Republica Moldova a făcut un pas important spre crearea unui mediu de afaceri mai favorabil și stimularea investițiilor interne și externe, prin înfiinţarea unui organ consultativ economic  al Prim-ministrului.

Prezidat de Prim-ministrul Iurie Leancă, Consiliul Economic va facilita dialogul la cel mai înalt nivel între comunitatea de afaceri, factorii de decizie și societatea civilă, pentru a îmbunătăți climatul investițional și pentru a promova dezvoltarea economică în Moldova.

BERD sprijină înfiinţarea Consiliului cu un grant de 300.000 euro de la donatorii generoși ai Fondului pentru ţările în tranziție timpurie care va finanța activitatea Secretariatului organului consultativ.

Prim-ministrul Iurie Leancă a declarat: “Noua iniţiativă susţinută de BERD, Consiliul Economic al Prim-ministrului, se va concentra pe îmbunătățirea mediului de afaceri, creşterea atractivităţii investiţionale, simplificarea procedurilor la nivelul instituţiilor statului, eliminarea constrângerilor de care se plâng antreprenorii şi, nu în ultimul rând, punerea în aplicare a noilor instrumente de e-guvernare. Toate astea vor transforma sectorul privat într-o sursă stabilă, generatoare de locuri de muncă bine plătite pentru cetăţeni, venituri la bugetul statului şi o creştere economică viabilă.

Olivier Descamps, Directorul executiv al BERD pentru Turcia, Europa de Est, Caucaz și Asia Centrală, a adăugat: „Sunt încântat să anunț astăzi lansarea Consiliului Economic pe langă Prim-ministru. La BERD, vedem acest organ, ca pe o platformă utilă, care va implica unii dintre cei mai străluciți inovatori economici și în domeniul afacerilor din Moldova în elaborarea răspunsului atât de necesar al Guvernului la provocările-cheie ale țării: crearea unui mediu de afaceri deschis, stabil și previzibil, combaterea corupției și asigurarea statului de drept. Acestea sunt elemente indispensabile pentru atragerea investițiilor care generează  locuri de muncă, stimulează creșterea economică și aduc prosperitate cetăţenilor Moldovei.”

Consiliul Economic va reuni instituțiile de stat, asociațiile de afaceri și cele ale investitorilor, donatorii care sprijină dezvoltarea sectorului privat, precum și reprezentanți ai societății civile.

Consiliul va realiza o serie de funcții, inclusiv consilierea Prim-ministrului cu privire la măsurile care vor stimula un mediu de afaceri mai favorabil, elaborarea și propunerea  amendamentelor la legislația relevantă, promovarea unui dialog public-privat constructiv pentru a avansa reformele. Organul de asemenea va depune eforturi pentru a îmbunătăţi poziția Moldovei în clasamentele internaționale, cum ar fi Doing Business, Indicele Global al Competitivității și Indicatorul Libertății Economice.

Sprijinul pentru Consiliul Economic al Prim-ministrului va fi parte din noua strategie a BERD pentru Moldova, care va fi adoptată până la sfârșitul anului și va stabili prioritățile Băncii în țară în perioada 2014-2017.

BERD este unul dintre cei mai mari investitori în Republica Moldova. De la începutul activității sale în anul 1994, Banca a semnat 100 de proiecte de investiții în țară în domeniul energiei, transporturilor, antreprenoriatului agricol, industriei și sectoarelor bancare, în volum de 897 milioane euro. BERD este, de asemenea, angajat într-un dialog intens cu autorități privind politici publice pentru a aborda provocările-cheie ale perioadei de tranziție – în domeniul transporturilor, infrastructurii municipale, energiei și sectorului financiar și pentru a contribui la crearea unui mediu de afaceri prietenos, se arata intr-un comunicat al BERD.

cuvinte-cheie: BERD | Descamps | Leanca

Comentarii (0)

 

Related news

Sus