Trimite e-mail | Printeaza
Politic
20.07.2013

Guvernul a aprobat Strategia reformei cadrului de reglementare a activităţii de întreprinzător pentru anii 2013-2020

Guvernul a aprobat Strategia reformei cadrului de reglementare a activităţii de întreprinzător pentru anii 2013-2020

Prim-ministrul Iurie Leancă a prezidat astăzi, 20 iulie 2013, prima ședință tematică a Guvernului, axată  pe analiza complexă a situației în mediul de afaceri și stabilirea priorităților pentru perioada imediat următoare în vederea accelerării dezvoltării durabile a acestuia.

Prim-ministrul a menționat că analiza multidmensională a situației în domeniu a relevat necesitatea identificarării unor soluții eficiente pentru îmbunătățirea condițiilor de dezvoltare a mediul de afaceri. Premierul a subliniat importanța valorificării mai bune a realizărilor de pînă acum și creării unui climat favorabil care să încurajeze noi investiții și să sprijine competitivitatea întreprinderilor autohtone atât pe piața internă, cât și pe plan internațional.

Membrii Cabinetului de miniștri au examinat condițiile de derulare a afacerilor în Republica Moldova, inclusiv situația țării în clasamentele internaționale și competitivitatea la nivel regional și global. Au fost abordate aspectele ce vizează administrarea vamală și fiscală, accesul la finanțe, mediul concurențial, situația din justiție, precum și reglementarea în domeniul autorizării afacerilor în țara noastră. În mod special au fost examinate constrîngerile existente în diferite sectoare și modalitățile de înlăturare a lor.

Măsurile ce urmează să fie luate pentru ameliorarea competitivității economiei naționale, inclusiv a mediului de afaceri, se conțin în proiectul Strategiei reformei cadrului de reglementare a activităţii de întreprinzător pentru anii 2013-2020, aprobate la ședința în cauză. Strategia se bazează pe trei obiective principale: dezvoltarea unui sistem de reglementare facilitator, dezvoltarea stimulentelor pentru implementarea efectivă a reformelor, îmbunătățirea comunicării și creșterea participării părților interesate în reforme. Noua strategie vine să schimbe filosofia reformelor anterioare, cu orientare spre dezvoltarea economică bazată pe investiţii şi competitivitate. Totodată Strategia are drept scop promovarea unui sistem de reglementare mai inteligent, ceea ce înseamnă reguli mai clare ce oferă flexibilitate de aplicare a inovaţiilor și standardelor de performanţă pentru mediul de afaceri.

Obiectivele specifice ale Strategiei țintesc optimizarea cadrului de reglementare și a procedurilor administrative, prin modernizarea serviciilor publice, eficientizarea interacțiunii și interoperabilității instituțiilor de stat, în special în procesarea și schimbul de informații. În acest scop Guvernul intenționează să utilizeze pe larg infrastructura de servicii electronice sectoriale creată cu suportul partenerilor de dezvoltare.

Tot astăzi, Executivul a elaborat Planul de acțiuni privind dezvoltarea mediului de afaceri pentru perioada 2013-2014 care conține măsurile concrete, termenele și instituțiile responsabile de realizarea acestora. Acest plan va fi supus dezbaterilor în cadrul unor consultări cu reprezentanții mediului de afaceri în periada ce urmează.

Aspectele abordate în cadrul ședinței tematice a Guvernului de azi vizează direct realizarea obiectivelor prioritare stabilite pentru primele 100 de zile: crearea locurilor de muncă, lupta cu corupția și accelerarea realizării agendei europene a Republicii Moldova, informează Biroul comunicare și relații cu presa al Guvernului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus