Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-07-19/o-delega-ie-de-rang-inalt-de-la-banca-europeana-pentru-reconstruc-ie-i-dezvoltare-va-vizita-r-moldov-30673.html
Data: Jul 19, 2013 (17:50)

O delegație de rang înalt de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare va vizita R.Moldova în perioada 22-24 iulie

O delegație de rang înalt de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), condusă de Olivier Descamps, Director executiv pentru Turcia, Europa de Est, Caucaz și Asia Centrală va vizita Republica Moldova în perioada 22-24 iulie 2013. Descamps va fi însoţit de Bruno Balvanera, Director pentru Caucaz, Moldova și Belarus.

Delegația BERD se va întâlni cu oficiali moldoveni, inclusiv cu Președintele Nicolae Timofti, Prim-ministrul Iurie Leancă, Ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, și  Guvernatorul Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu. Ei vor purta, de asemenea, discuții cu diplomați străini, investitori, asociații de afaceri și reprezentanți de rang înalt ai clienților existenți și potențiali ai Băncii.

În timpul vizitei, Descamps și dl Leancă vor anunța crearea Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru. Organul consultativ va fi prezidat de Prim-ministru și va facilita dialogul între comunitatea oamenilor de afaceri, și factorii de decizie în vederea creării unui mediu de afaceri favorabil.

Vorbind înaintea vizitei sale Descamps a menţionat: “Moldova are nevoie de mai multe investiții locale și străine care ar genera locuri de muncă pentru a susține creșterea economică. Un mediu investițional favorabil și previzibil, caracterizat prin transparența structurilor de proprietate și respectarea statului de drept, va cataliza investițiile. BERD este pregătită să sprijine, cu recomandări, expertiză și fonduri, efortul autorităților de a crea condiții mai bune pentru a dezvolta afaceri în țară.”

Această vizită vine înaintea revizuirii planificate a strategiei BERD pentru Moldova pentru următorii trei ani și subliniază angajamentul ferm al Băncii pentru stimularea reformelor în Moldova, în special în domeniul combaterii corupției și asigurării unui mediu legal deschis și stabil pentru agenţii economici și pentru dezvoltare.

BERD este unul dintre cei mai mari investitori în Republica Moldova. De la începutul activității sale în anul 1994, Banca a semnat 100 de proiecte de investiții în țară în domeniul energiei, transporturilor, antreprenoriatului agricol, industriei și în sectorul bancar, în volum total de 897 milioane euro. BERD este, de asemenea, angajat într-un dialog intens cu autorități privind politicile publice pentru a aborda provocările-cheie ale perioadei de tranziție în domeniul transporturilor, infrastructurii municipale, energiei și în sectorul financiar și pentru a contribui la crearea unui mediu de afaceri prietenos.