Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
19.07.2013

Donaţie SUA pentru salvgardarea artefactelor preţioase de muzeu

Donaţie SUA pentru salvgardarea artefactelor preţioase de muzeu

Ambasada SUA anunţă despre aprobarea unui grant în valoare de 36,400 dolari SUA acordat Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie al Moldovei pentru  conservarea artefactelor preţioase care datează din timpuri preistorice şi până în secolul XVII.  Grantul, care va fi folosit pentru conservarea şi expunerea obiectelor în Sala Tezaurului a muzeului va fi alocat prin programul Departamentului de Stat al SUA "Fondul Ambasadorilor pentru Conservarea  Culturală".

"Suntem foarte bucuroşi că avem posibilitatea să contribuim la salvgardarea istoriei bogate a Moldovei," a spus Ambasadorul SUA William H. Moser.  "Este important să înţelegem de unde venim ca popor şi naţiune pentru a determina unde dorim să mergem în viitor."

Artefactele includ obiecte confecţionate din diferite materiale: aur, argint, fildeş, piele şi textile.  Ele provin din excavările arheologice de pe teritoriul Moldovei.  Obiecte din perioada bizantină şi islamică găsite în morminte  şi aşezări, precum şi o colecţie de monede ale Hoardei de Aur turnate pe teritoriul Moldovei, sunt printre obiectele cele mai valoroase.   

Proiectul de conservare va fi administrat de Ana Boldureanu, cercetător ştiinţific coordonator la muzeu. Proiectul urmează să fie realizat până la sfârşitul anului 2014, când Sala Tezaurului va fi deschisă pentru public.

Moldova este una din cinci ţări din Europa care au primit finanţe prin Fondul Ambasadorilor pentru Conservarea Culturală, anunță un comunicat al Ambasadei SUA la Chișinău.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus