Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-07-19/consiliul-de-administratie-al-bancii-nationale-a-moldovei-a-aprobat-proiectul-statutului-consiliului-30670.html
Data: Jul 19, 2013 (12:11)

Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Moldovei a aprobat proiectul statutului Consiliului National de Plati.

Potrivit Serviciul de presa al Bancii Nationale a Moldovei, acesta îsi va începe activitatea în luna sepembrie a.c., imediat dupa intrarea în vigoare a Legii cu privire la serviciile de plata si moneda electronica.

Consiliul National de Plati este conceput drept un forum profesionist de consultare la nivel înalt între diverse institutii publice si private, pentru sustinerea functionarii sigure si stabile a sistemului de plati din Republica Moldova. Consiliul va urmari, ca serviciile de plata sa corespunda cererii de piata pentru satisfacerea necesitatilor utilizatorilor finali. De asemenea, forumul se va preocupa de promovarea instrumentelor de plata fara numerar securizate si accesibile, optând pentru caracterul inovator al acestora.

Conform statutului aprobat, Consiliul National de Plati va fi format din repezentanti ai managementului superior de la Ministerul Finantelor, Ministerul Economiei, Ministerul Tehnologiei Informatiiei si Comunicatiilor, Centrul de Guvernare Electronica, Asociatia Bancilor din Moldova, precum si ai bancilor si altor prestatori de servicii de plata si ai emitentilor de moneda electronica ce vor detine licenta Bancii Nationale. În calitate de presedinte al Consiliului, va fi desemnat un viceguvernator al Bancii Nationale, iar atributiile secretariatului for fi îndeplinite de catre Departamentul Sistemul de Plati din cadrul BNM.

Consultarile prevazute în cadrul forumului sunt menite sa faciliteze cooperarea dintre autoritatile publice si participantii la piata serviciilor de plata. Ca urmare, se va da curs initiativelor comune ce tin de implementarea si perfectionarea infrastructurii sistemelor de plati, cu stimularea concurentei loiale în domeniu. Totodata, discutiile la nivel înalt vor oferi posibilitatea identificarii impedimentelor existente în actele normative în vigoare aferente pietei serviciilor de plata si de decontari.

Consiliul National de Plati va elabora recomandari conclusive pentru participantii pietei autohtone si va dinamiza colaborarea între institutiile nationale si cele internationale la subiectul mentionat.