Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-07-18/o-firma-germana-va-investi-50-milioane-de-dolari-in-construc-ia-unei-uzine-de-cablaje-pentru-trenuri-30659.html
Data: Jul 18, 2013 (20:26)

O firmă germană va investi 50 milioane de dolari în construcția unei uzine de cablaje pentru trenuri de mare viteză la Străşeni

Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a vizitat astăzi Platforma industrială CAAN, ce include Parcul industrial și subzona Strășeni a Zonei economice libere Bălți, unde a convocat o ședință cu factorii de decizie de la mai multe Ministere pentru a impulsiona procesul de lansare a investițiilor.

Deja în toamna acestui an, un investitor german urmează să lanseze construcția unei uzine de cablaje pentru trenuri de mare viteză, ascensoare și automotive pe teritoriul PI CAAN, proiect care implică crearea a cca 4000 de noi locuri de muncă. Proiectul presupune o investiție de cca 50 de milioane de dolari într-o hală de cca 35 de mii de metri pătrați. Fabrica va fi dată în exploatare în etape, urmând să atingă capacitatea maximă în anii 2018-19. Sunt la o fază avansată discuțiile și cu alți potențiali investitori industriali, potențiali rezidenți.

Pentru a satisface necesitățile în forță de muncă de calificare înaltă a investitorilor industriali,
Ministerul Economiei a lansat un parteneriat cu Ministerul Educației în vederea creării unui Centru de Instruire Tehnică Activă după modelul german. Instituția, situată în cadrul platformei industriale de la Strășeni, va instrui anual peste o mie de muncitori calificați și circa 100 de manageri operaționali pentru companiile industriale rezidente ale Zonei Economice Libere Bălți, inclusiv sub-zona Strășeni, dar și pentru alte companii care vor dori să participe la noul sistem de instruire. 

La baza creării CITA va sta conceptul de instruire trială, ce presupune participarea statului, a instituției educaționale și a companiilor private în procesul educațional. De menționat că utilajele pentru instruirea practică vor fi oferite de companii și vor fi identice cu cele la care cursanții vor munci ulterior, companiile participând activ și la programul de studii, adaptat la necesitățile concrete ale fiecărei întreprinderi. Proiectul urmează a fi implementat cu implicarea specialiștilor germani și susținut de programele dedicate ale statului German (prin GIZ).

Ministrul Economiei a declarat că platforma industrială de la Strășeni va avea o contribuție esențială la industrializarea Republicii Moldova, care are scopul de a crea noi locuri de muncă cu salarii atractive. „Astfel de investiții înseamnă transfer de tehnologii avansate în Republica Moldova și crearea unor produse cu valoare adăugată înaltă. Odată cu deschiderea Centrului de instruire de la Strășeni vom genera și abilități suficiente pentru oamenii ce urmează a fi angajați în astfel de proiecte industriale”, a declarat Valeriu Lazăr, exprimându-și speranța că acest proiect pilot va putea servi drept sursă de inspirație pentru reforma sistemului de învățământ vocațional.  

Amintim că, potrivit studiului de fezabilitate, Parcul Industrial CAAN este situat pe un teren cu o suprafaţă de până la 28 ha, proprietate a administraţiei publice locale a or. Strășeni. Platforma industrială moștenită din perioada sovietică urmează a fi renovată și dată în arendă potențialilor investitori. Tot aici, urmează a fi construit un complex frigorific şi o casă de ambalare, care va permite depozitarea a 15 mii tone de fructe.