Trimite e-mail | Printeaza
IT
18.07.2013

MTIC aderă la Aranjamentul regional cu privire la radiocomunicațiile pe căile de navigație interioară

MTIC aderă la Aranjamentul regional cu privire la radiocomunicațiile pe căile de navigație interioară

Pentru utilizarea mai eficientă a spectrului radio Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor aderă la Aranjamentul regional cu privire la radiocomunicaţiile pe căile de navigaţie interioară. Decizia a fost aprobată de Cabinetul de miniştri.

Proiectul a fost prezentat în şedinţă de Guvern de ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip, care a menţionat că aderarea ţării noastre la această organizaţie regională este dictată de necesitatea ralierii la principiile şi regulile comune pentru transportul în siguranţă a persoanelor şi mărfurilor pe căile de navigaţie interioară din Europa.

„Armonizarea serviciilor de radiocomunicații la nivel național cu standardele europene va contribui la sporirea securității navigației. În plus, îndeplinirea acestor condiţii va asigura o utilizare mai eficientă a spectrului radio, precum și o gestiune corespunzătoare a navelor fluviale pentru transportul de pasageri şi mărfuri”, a accentuat ministrul Pavel Filip.

Prevederile Aranjamentul regional vor fi utilizate în activitatea Ministerului Tehnologiei Informației și a Centrului Național pentru Frecvențe Radio în procesul de elaborare şi aprobare a semnalelor indicative ale stațiilor navale de radiocomunicații, la avizarea şi notificarea frecvențelor stațiilor de bord. Astfel vor fi asigurate condiţii optime pentru navigaţie şi radiocomunicaţii, fapt ce oferă echipajelor posibilitatea de a utiliza proceduri identice în toate ţările tranzitate.

Aranjamentul regional a fost semnat în aprilie 2012 de către 16 țări europene, între care Belgia, Bulgaria, Cehia, Olanda, România, Ungaria. Documentul este un acord regional cu caracter tehnic creat în baza Regulamentului Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor.

În aceiaşi şedinţă de Guvern, ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip, a fost abilitat cu dreptul de a iniţia negocieri asupra proiectului Aranjamentului tehnic între Autorităţile Naţionale de Administrare a frecvenţelor din Turcia, Ucraina, România şi alte 12 ţări, privind coordonarea transfrontalieră pentru sistemele de comunicaţii electronice în bandă de frecvenţe 790-862 MHz şi 2500 - 2690 MHz. Spectrul radio este o resursă publică care face parte din proprietatea exclusivă a statului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus