Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-07-11/william-h-moser-statele-unite-ale-americii-vor-sprijini-in-continuare-modernizarea-r-moldova-30566.html
Data: Jul 11, 2013 (20:53)

William H. Moser: Statele Unite ale Americii vor sprijini în continuare modernizarea R.Moldova

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman, a avut astăzi o întrevedere cu William H. Moser, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova.

În cadrul întrevederii au fost discutate subiecte ce vizează cooperarea dintre Republica Moldova și Statele Unite ale Americii, inclusiv pe dimensiunea parlamentară, prioritățile agendei interne de modernizare a Republicii Moldova, precum și obiectivele agendei europene a țării.

Igor Corman și William H. Moser au apreciat dezvoltarea dinamică a dialogului bilateral, consemnând o serie de vizite oficiale reciproce la nivel înalt, efectuate în anul 2012. Potrivit oficialilor, ascendența relațiilor moldo-americane din ultima perioadă este demonstrată și de excluderea Republicii Moldova de sub incidența Amendamentului Jackson-Vanik și înregistrarea oficială a Grupului de sprijin pentru Moldova în Camera Reprezentanţilor din Congresul SUA „Congressional Moldova Caucus”. În aceeași ordine de idei, interlocutorii au pledat pentru intensificarea relațiilor de cooperare la nivel parlamentar și valorificarea oportunităților de comunicare interparlamentară.

Președintele Parlamentului a mulțumit pentru suportul constant oferit de SUA pentru modernizarea Republicii Moldova. De asemenea, cei doi oficiali au menționat importanța bunelor relații la nivel regional, precum și consolidarea dialogului cu toți partenerii externi ai Republicii Moldova.

Cu referire la prioritățile agendei interne de reforme, șeful Legislativului a remarcat importanța fortificării instituțiilor democratice prin asigurarea stabilității și imparțialității acestora, precum și crearea instrumentarului legal pentru funcționarea eficientă a acestora. În context, oficialii au menționat rolul însemnat al societății civile și mass-media, în calitate de mediatori ai legăturii dintre stat şi cetățean, pentru modernizarea țării și parcursul european al Moldovei. Totodată, Igor Corman și William H. Moser au discutat despre modalitățile de susținere și promovare a reformelor Procuraturii Generale și în domeniul justiției.

La rândul său, William H. Moser, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, a salutat dialogul constructiv dintre puterea legislativă și executivă din Republica Moldova în realizarea agendei interne de reforme, respectiv avansarea fermă pe calea integrării europene. Totodată, William H. Moser a menționat că Statele Unite ale Americii vor sprijini în continuare modernizarea statului nostru și a încurajat autoritățile să comunice mai activ cu cetățenii atât despre reformele interne, cât și despre prioritățile agendei externe, relatează Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.