Trimite e-mail | Printeaza
Economie
11.07.2013

Ministrul delegat pentru Energie al României: Gazoductul Iaşi - Ungheni va fi gata la sfârşitul anului

Ministrul delegat pentru Energie al României:  Gazoductul Iaşi - Ungheni va fi gata la sfârşitul anului

Dorinţa guvernelor României şi Republicii Moldova este ca lucrările la gazoductul Iaşi - Ungheni să fie gata până la sfârşitul anului, valoarea investiţiei urmând să se ridice la aproximativ 23-24 milioane euro, a declarat joi Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, la finalul unei întâlniri cu vice prim-ministrul, ministrul Economiei din Republica Moldova, Valeriu Lazăr.

"Dorim ca gazoductul Iaşi - Ungheni să fie operaţional de la începutul anului viitor. Obiectivul investiţional va transporta 500 milioane de metri cubi de gaz în prima fază, urmând ca în faza următoare să fie construită şi o staţie de comprimare. Porţiunea de sub-traversare a podului va fi de 700 de metri, gazoductul urmând să aibă o lungime 16 km pe partea românească şi de aproximativ 10 km pe teritoriul Republicii Moldova", a spus Constantin Niţă.

Potrivit acestuia, gazoductul va putea transporta la capacitate finală 1,5 miliarde metri cubi de gaze, mai mult decât cei 1,3 miliarde metri cubi de gaze ce reprezintă necesarul de consum al Republicii Moldova.


La rândul său, vice prim-ministrul, ministrul Economiei din Republica Moldova, Valeriu Lazăr, a subliniat că mai este necesară construirea unui gazoduct intern în Republica Moldova, care să facă legătura între Ungheni şi Chişinău.

"Trebuie să mai construim un gazoduct intern între Ungheni şi Chişinău. În ceea ce priveşte preţul gazelor, la ora actuală achiziţionăm un metru cub de gaze din Ucraina cu 500 de dolari. Sperăm ca preţul de piaţă pentru gazele provenite din România să fie atractiv", a spus Valeriu Lazăr.

Referitor la interconectările de energie electrică, cei doi oficiali au subliniat că a fost stabilit deja calendarul de lucru, scrie Agerpres.

"Dorim să se lucreze în paşi cât mai rapizi, pentru ca în 2 - 3 ani să existe deja interconectările referitoare la vânzările de energie electrică din România. Am constituit două grupe de lucru care vor face schimb de informaţii, documente şi proiecte. Republica Moldova trebuie să intre în Uniunea Europeană şi sprijinul nostru este total", a mai spus Constantin Niţă.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus