Trimite e-mail | Printeaza
Politic
10.07.2013

Investiții de 25 milioane de euro și 1300 de locuri noi de muncă vor fi generate de Parcul Industrial Răut

Crearea Parcului industrial Răut în baza activelor întreprinderii cu același nume din mun. Bălți va stimula dezvoltarea întregii regiuni prin lansarea unor activități cu valoare adăugată înaltă – produceri industriale, atragerea tehnologiilor inovatoare, implementarea echipamentelor moderne etc. Pentru realizarea proiectului vor fi atrase investiții totale în mărime de 25 de milioane de euro, inclusiv în renovarea infrastructurii tehnice și de producție și a imobilelor viitorilor rezidenți ai Parcului industrial.

Potrivit serviciului de presă al Ministerului Economiei, o Hotărâre de Guvern privind crearea PI Răut a fost examinată și aprobată în ședința de astăzi a Cabinetului de miniștri, la inițiativa Ministerului Economiei.

Potrivit studiului de fezabilitate, crearea Parcului Industrial „Răut” va stimula atragerea investițiilor străine şi a tehnologiilor inovaţionale, care vor contribui la creşterea economică datorită creării unor noi capacităţi de producţie și va crea circa 1300 de noi locuri de muncă, dar va atrage în regiune și noi consumatori şi plătitori de taxe.

Parcul Industrial „Răut” se prevede a fi creat pe un  teren cu suprafaţa de cca 9,5 ha proprietate a autorităţilor publice locale din Bălți şi transmis în arendă SA „Răut. În prezent, pe teritoriul parcului industrial activează trei companii, S.A. RĂUT, S.A. RIF – ACVAAPARAT ÎCŞ și  S.A. LOT. Se estimează că parcul va găzdui până la 60 de noi companii.

Parcurile industriale sunt un instrument de promovare a politicii industriale ce oferă investitorilor mai multe facilități, cum ar fi scutirea de la compensarea pierderilor cauzate de excluderea terenurilor din categoria de terenuri cu destinaţie agricolă, dreptul de a privatiza terenul proprietate publică aferent construcţiilor la preţul normativ al pământului, reducerea până la 30% a plății anuale pentru arenda terenului proprietate publică, optimizarea controalelor de stat prin efectuarea controalelor planificate conform graficului anual aprobat prin hotărîre de Guvern sau a controalelor inopinate, efectuate cu acordul Ministerului Economiei conform legislaţiei în vigoare.

Ministerul Economiei planifică să creeze 13 parcuri industriale atât în baza proprietăților publice, cât și a celor private. Până în acest moment au fost create parcurile industriale Tracom în Chișinău, CAAN în Strășeni, Bioenergagro în raionul Drochia, și PI Cimișlia.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus