Trimite e-mail | Printeaza
Politic
09.07.2013

Iurie Leancă: Neutralitatea Republicii Moldova nu este o barieră pentru relaţii mai strânse cu NATO

Iurie Leancă: Neutralitatea Republicii Moldova nu este o barieră pentru relaţii mai strânse cu NATO

Neutralitatea Republicii Moldova nu este o barieră pentru relaţii mai strânse cu NATO, a declarat premierul Iurie Leancă, într-un interviu pentru Euronews. Totodată, şeful executivului de la Chişinău s-a pronunţat pentru apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană şi pentru evacuarea muniţiilor militare ruse din regiunea transnistreană, scrie Agerpres.

'În conformitate cu Constituţia, Moldova este o ţară neutră şi sunt mai multe state membre ale UE care sunt neutre, sau care nu fac parte din blocuri militare. Eu cred că Moldova poate urma această cale, păstrându-şi neutralitatea. Dar pentru a deveni un stat cu adevărat neutru, trebuie să ne asigurăm că nu există trupe militare pe teritoriul nostru şi că avem toate condiţiile interne şi externe pentru a deveni un stat cu adevărat neutru. Dar, neutralitatea nu este o barieră şi un impediment pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu NATO', a declarat Iurie Leancă, în interviul difuzat luni de Euronews.

Iurie Leancă a vorbit şi despre intenţia autorităţilor de la Chişinău de a continua procesul de integrare europeană, exprimându-şi speranţa că, la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius de la sfârşitul lunii noiembrie, Republica Moldova va parafa Acordul de asociere cu UE, care va cuprinde şi crearea zonei de liber schimb şi va face un pas important şi în privinţa liberalizării regimului de vize.

'Noi sperăm ca, în primul rând, să obţinem un nou nivel de cooperare între Republica Moldova şi UE, să examinăm din nou aceste relaţii, pentru că suntem convinşi că Moldova este o ţară europeană', a declarat Iurie Leancă.

cuvinte-cheie:

Comentarii (2)

 

Sus