Trimite e-mail | Printeaza
Economie
09.07.2013

În toamna anului curent va avea loc o misiune economică a antreprenorilor moldoveni în Ungaria

În toamna anului curent va avea loc o misiune economică a antreprenorilor moldoveni în Ungaria

Pe 8 iulie 2013, la Chișinău, conducerea Camerei de Comerț și Industrie a Moldovei a avut o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Ungariei în Republica Moldova, ES Mátyás Szilágyi și cu președintele Centrului Internațional pentru Tranziție Democratică, Istvan Gyarmaty. În cadrul întrunirii s-a discutat despre posibilitățile de colaborare în vederea susținerii mediului de afaceri.

Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Ungariei în Moldova, ES Mátyás Szilágyi, a salutat cursul proeuropean al țării noastre și a asigurat CCI de susținerea sa în vederea intensificării relațiilor comerciale moldo-ungare. "Calea spre integrarea în UE nu este una ușoară, inclusiv pentru reprezentanții mediului de afaceri. Deoarece Ungaria a parcurs deja acest drum, vă poate oferi experiența pe care o are".

Istvan Gyarmaty, președintele Centrului Internațional pentru Tranziție Democratică, a afirmat că, în condițiile economiei de piață, prin atribuțiile pe care le exercită, camerele de comerț și industrie au un rol foarte important pentru dezvoltarea mediului de afaceri. "Odată cu semnarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv RM-UE, companiilor din Moldova le va fi dificil să facă față concurenței. Noi am trecut peste această etapă și suntem interesați de colaborarea cu Republica Moldova și cu CCI, în special. Împreună cu CCI din Ungaria vă putem oferi asistență în vederea adaptării la procesul de aderare la UE, identificare și valorificarea a noilor oportunități ce apar în acest context."

Preşedintele CCI a Moldovei, Gheorghe Cucu, a relevat deschiderea față de partenerii din Ungaria. "Crearea zonei de liber schimb cu UE este un proces care va necesita câțiva ani de tranziție și adaptare. CCI a Moldovei apreciază experiența CCI a Ungariei, care este valoroasă, și-a demonstrat viabilitatea și eficiența de-a lungul timpului. "

Părțile au convenit să organizeze împreună, în toamna anului curent, o misiune economică în Ungaria, ateliere de lucru, instruiri, vizite de afaceri.

Potrivit datelor Biroului Național de statistică, volumul comerţului exterior al Republicii Moldova cu Ungaria, pentru primele patru luni ale anului 2013, a înregistrat suma de 42,9 mil. USD sau cu 17,2% mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

Exportul de mărfuri realizat în perioada analizată, a înregistrat suma de 8,6 mil. USD, crescând cu 2,3 % faţă de anul precedent. Importul de mărfuri efectuat în perioada menţionată în Republica Moldova din Ungaria a însumat 34,3 mil. USD şi a înregistrat o creștere de 21,6 % în raport cu anul 2012.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus