Trimite e-mail | Printeaza
Politic
09.07.2013

Igor Corman a avut o întrevedere cu Gabor Iklody, Adjunctul Secretarului General NATO pentru noile provocări la adresa securităţii

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman, a avut o întrevedere cu Gabor Iklody, Adjunctul Secretarului General NATO pentru noile provocări la adresa securităţii, aflat în vizită în Republica Moldova.

În cadrul întrevederii au fost discutate subiecte ce se referă la agenda de cooperare a Republicii Moldova cu NATO în cadrul proiectelor de dezvoltare și modernizare a sectorului de securitate și apărare, integrarea europeană a Republicii Moldova și implementarea agendei de reforme, perspectivele de colaborare în combaterea noilor amenințări la adresa securității, procesul de soluționare a conflictului transnistrean.

Igor Corman a salutat vizita la Chișinău a înaltului oficial NATO, aflat la finele mandatului, mulțumind pentru sprijinul constant și activ oferit Republicii Moldova în implementarea reformelor de asigurare a securității statului. Președintele Parlamentului a precizat că Republica Moldova optează pentru menținerea unui dialog dinamic şi a unei cooperări practice cu NATO în domeniile de interes comun prin implementarea Planului Individual de Acţiuni al Parteneriatului (IPAP) RM-NATO, aprobat în 2010. În altă ordine de idei, Igor Corman a subliniat că Republica Moldova își dorește consolidarea statutului de neutralitate pentru a-și aduce activ propria contribuție la securitatea internaționala.

Președintele Parlamentului a remarcat progresele înregistrate de Republica Moldova în reformarea bazei politico-juridice a sectorului de securitate şi apărare, precizând că în 2012 a fost aprobată Strategia naţională de informare şi comunicare în domeniul securităţii şi apărării, iar, ulterior, va fi aprobată și Strategia Militară Naţională. De asemenea, obiectivele autorităților sunt axate pe reformarea Consiliului Suprem de Securitate, Serviciului de Informaţii şi Securitate. Igor Corman a menționat că Republica Moldova este interesată să dezvolte în continuare cooperarea pe dimensiuni non-militare, civile, cum ar fi securitatea ecologică ș.a. Președintele Parlamentului s-a referit și la implementarea Proiectului privind eliminarea pesticidelor inutilizabile din Republica Moldova, sprijinit de NATO, care este de o importanţă deosebită pentru securitatea ecologică şi sănătatea populaţiei. Interlocutorii au discutat despre posibilitățile de asistență pentru elaborarea Strategiei naționale privind securitatea cibernetică, consolidarea capacităţilor de apărare cibernetică și de  instruire a experţilor în domeniu.

Președintele Parlamentului a mai declarat că interesul autorităților de la Chișinău este menţinerea suportului din partea statelor membre NATO pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova și soluţionarea conflictului transnistrean.

Adjunctul Secretarului General NATO, Gabor Iklody, a salutat eforturile Republicii Moldova pentru reformarea sectorului de securitate și apărare în conformitate cu standardele internaționale. Înaltul oficial a exprimat sprijinul NATO pentru continuarea reformelor de pe agenda de cooperare bilaterală și implementarea altor proiecte care ar facilita edificarea capacităților instituțiilor de stat de a răspunde la diverse provocări, informează un comunicat al Legislativului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus