Trimite e-mail | Printeaza
Politic
09.07.2013

Catherine Ashton: Republica Moldova are perspective reale de integrare în Uniunea Europeană

Catherine Ashton: Republica Moldova are perspective reale de integrare în Uniunea Europeană

Declarația a fost făcută de Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, vicepreşedintele Comisiei Europene, Catherine Ashton, aflată într-o vizită la Chişinău. La conferinţa de presă ţinută împreună cu Prim-ministrul Iurie Leancă, Catherine Ashton a salutat progresele pe care le face Republica Moldova pe calea integrării în Uniunea Europeană.

"Sunt convinsă că Prim-ministrul este pe deplin angajat să ofere o viață mai bună cetățenilor R. Moldova. Sunt încântată să remarc progresele obținute pe dialogul de comerț liber, de liberalizarea regimului de vize și pe toate celelalte elemente ale unei relații puternice și stabile cu UE.  Cred că Summit-ul de la Vilnius va fi un prilej de sărbătoare pentru consolidarea relaţiilor ", a declarat Catherine Ashton.

Prim-ministrul Iurie Leancă a anunțat că vizita oficialului european reconfirmă sprijinul Uniunii Europene în procesul de reformare și modernizare a Republicii Moldova.

„Vizita dnei Catherine Ashton este cu atât mai importantă cu cât am dat startul, împreună cu partenerii europeni, pregătirilor pentru Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius. În acest context, am convenit calendarul acțiunilor în vederea pregătirii Acordului de Asociere, inclusiv pentru parafarea și semnarea Acordului pentru anul 2014.  Obiectivul nostru este să începem cât mai rapid punerea în practică a prevederilor acestui Acord, fapt ce va reprezenta pregătirea de facto a țării noastre pentru integrarea europeană", a declarat Iurie Leancă.

Un alt subiect discutat cu șefa diplomației europene a fost Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană. „Crearea Zonei de Liber Schimb este un obiectiv de mare relevanță pentru Republica Moldova. Aceasta ne va permite să deschidem economia Republicii Moldova și să creștem potențialul de producere a Republicii Moldova, va diminua prețurile, va crește investițiile interne, dar și externe în economia R. Moldova și va oferi noi piețe de desfacere pentru producătorii moldoveni", a menționat Premierul.

Prim-ministrul a declarat că în reglementarea procesului de negocieri în formatul 5+2 pe marginea conflictului transnistrean, Uniunea Europeană joacă un rol foarte activ, iar reglementarea conflictului este important.

Șefa diplomației europene a ținut să-l felicite pe Prim-ministrul Iurie Leancă pentru devotament. „Eu am fost întotdeauna impresionată de devotamentul dlui Iurie Leancă care luptă pentru a obține susținerea partenerilor europeni în vederea clădirii unui viitor prosper pentru cetățenii din Republica Moldova. Sunt sigură că veți continua procesul de reforme și că oamenii vor simți zilnic că au parte de ce este mai bun", a precizat Ashton.

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, vicepreşedintele Comisiei Catherine Ashton a venit la Chişinău la invitația Prim-ministrului Iurie Leancă. Aceasta este cea de-a două vizită a oficialului european, prima având loc în martie 2011, relatează un comunicat al Guvernului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus