Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-07-08/miroslav-laj-k-incep-nd-cu-anul-2014-r-moldova-va-fi-printre-primele-trei-tzari-care-va-beneficia-de-30496.html
Data: Jul 8, 2013 (18:36)

Miroslav Lajčák: Începând cu anul 2014, R. Moldova va fi printre primele trei ţări care va beneficia de asistenţă financiară din partea guvernului slovac

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, a avut astăzi, 8 iulie 2013, o întrevedere cu  viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Europene al Republicii Slovace, Miroslav Lajčák, care efectuează o vizită oficială în ţara noastră.

În cadrul întrevederii, oficialii au discutat despre agenda europeană a R. Moldova şi relaţiile bilaterale.

„Am venit la Chişinău pentru a exprima suportul ţării mele faţă de parcursul european al R. Moldova”, a declarat ministrul Miroslav Lajčák.

“Ţara mea este membră a Uniunii Europene şi acest fapt a îmbunătăţit semnificativ viaţa oamenilor din Slovacia. Noi suntem pregătiţi să împărtăşim din experienţele noastre. Guvernul de la Chişinău a realizat nişte lucruri excelente şi sunt convins că UE îşi va demonstra înţelegerea şi aprecierea acestor eforturi la summit-ul de la Vilnius”, a mai precizat oficialul slovac.

O dovadă elocventă a dorinţei de impulsionare a cooperării bilaterale şi a cursului de integrare europeană a R. Moldova din partea Bratislavei este inaugurarea  Ambasadei Republicii Slovace la Chişinău. Ceremonia a avut loc astăzi, la eveniment participând miniştrii  Miroslav Lajčák şi Natalia Gherman.

“Aduc sincere mulţumiri pentru mesajele de încurajare şi susţinere a cursului reformator şi european al R. Moldova. Deschiderea ambasadei R. Slovaciei la Chişinău este cea mai elocventă dovadă în acest sens”, a spus ministrul Natalia Gherman.

Pe parcursul ultimilor trei ani, Slovacia a oferit ţării noastre o asistenţă considerabilă  pentru implementarea diverselor programe de cooperare în domeniul financiar-bancar, agricultură, gestionarea migraţiei etc. În calitate de membru al Grupului de la Vîşegrad, Slovacia contribuie şi la fondul de cooperare pentru dezvoltare, al cărui beneficiare este şi R. Moldova.

În context vizitei, ministrul Miroslav Lajčák a precizat că,  începând cu anul 2014, R. Moldova va fi printre primele trei ţări care va beneficia de asistenţă financiară din partea guvernului slovac, fiind în acest sens, singura ţară din Europa.

Potrivit MAEIE, având în vedere interesul părţilor de a dezvolta comerţul şi investiţiile, oficialul slovac a participat la deschiderea Forumului de business moldo-slovac. Se preconizează ca, în luna octombrie 2013, la Bratislava, se va desfăşura Reuniunea  Comisiei interguvernamentale moldo-slovace de cooperare comercial-economică.