Trimite e-mail | Printeaza
Politic
05.07.2013

La Chişinău au avut loc consultări politice moldo-ruse

La Chişinău au avut loc consultări politice moldo-ruse

Potrivit MAEIE, la 4 iulie curent, la Chişinău, au avut loc consultări politice moldo-ruse la nivel de  viceminiştri, care s-au desfăşurat în conformitate cu Planul interministerial de consultări  pentru anul 2013. Delegaţia Republicii Moldova a fost condusă de Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Popov, iar cea a Federaţiei Ruse de Secretarul de Stat, Viceministrul Afacerilor Externe, Grigorii Karasin. La reuniune a participat şi noul viceministru Valeriu Chiveri.

Delegaţia rusă a fost primită de către doamna Natalia Gherman, Viceprim-ministru, Ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, în cadrul întrevederii fiind convenite contactele bilaterale pentru viitorul apropiat.

Tematica consultărilor a ţinut de subiectele prioritare de pe agenda relaţiilor dintre ţările noastre, ce ţin de cooperarea în domeniile politic, comercial-economic, energetic, social-umanitar şi problematica transnistreană.

Interlocutorii au menţionat importanţa menţinerii în continuare a dinamicii pozitive a contactelor bilaterale la diferite nivele, înregistrată în ultimul timp şi s-au pronunţat pentru continuarea şi extinderea cooperării în domeniile de interes comun.

În particular, părţile au subliniat necesitatea realizării de către cele două părţi a prevederilor Protocolului şedinţei a 13-ea a Comisiei interguvernamentale mixte moldo-ruse pentru cooperare economică, din 15-16 noiembrie 2012 de la Chişinău, ce va crea premise reale pentru avansarea relaţiilor dintre ţările noastre pe multiple planuri. De asemenea, a fost menţionată importanţa creării unui mecanism efectiv în vederea protejării sociale a muncitorilor migranţi moldoveni din Rusia, în acest sens fiind exprimată disponibilitatea ambelor părţi de a semna în viitorul apropiat Acordul interguvernamental cu privire la cooperare în domeniul migraţiei de muncă şi activităţii provizorie de muncă a lucrătorilor migranţi pe teritoriul Republicii Moldova şi Federaţiei Ruse.

Delegaţiile au efectuat, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la evoluţiile recente şi perspectivele reglementării conflictului transnistrean. Părţile au reiterat importanţa menţinerii dialogului între toţi actorii vizaţi în cadrul formatelor existente de negocieri în scopul prevenirii tensiunilor şi identificării soluţiilor pentru problemele existente. Delegaţia moldovenească a reiterat poziţia privind necesitatea reglementării conflictului transnistrean în baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi elaborării unui statut special al regiunii transnistrene. De asemenea, a  fost subliniată importanţa promovării de către mediatorii şi observatorii internaţionali a unor abordări comune şi acţiuni coordonate în procesul de soluţionare a conflictului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus