Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-07-05/aprobarea-conceptului-bnm-privind-implementarea-centralei-riscurilor-30489.html
Data: Jul 5, 2013 (20:10)

Aprobarea Conceptului BNM privind implementarea centralei riscurilor

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei a aprobat „Conceptul privind implementarea centralei riscurilor” în vederea dezvoltării funcţiei de supraveghere a BNM, prevăzută de planul său strategic pentru anii 2013-2017.

Conceptul în cauză urmează să asigure baza informațională și infrastructura necesară pentru tranziția la supravegherea bancară bazată pe riscuri. Implementarea supravegherii efective bazate pe riscuri va ridica pe o nouă treaptă calitativă supravegherea realizată de Banca Națională a Moldovei. Acest fapt va contribui la procesul de asigurare a stabilității financiare a sectorului bancar şi, totodată, la diminuarea presiunii de raportare asupra băncilor licenţiate.

Crearea centralei riscurilor va permite utilizarea de către BNM a informaţiilor operative şi suficiente colectate de la bănci şi alte surse pentru determinarea nivelului general de risc, la care se expune fiecare bancă în parte și sectorul bancar per ansamblu. Nucleul centralei va constitui registrul riscului de credit destinat identificării, evaluării și monitorizării mult mai eficiente a riscului de credit.

Astfel, vor fi create posibilităţi pentru optimizarea reglementării şi supravegherii bancare prudenţiale, inclusiv la macronivel, a activităţii de creditare a băncilor. Centrala riscurilor va prezenta un suport important pentru acţiunile corective ale Băncii Naţionale a Moldovei fundamentate, în noua abordare, pe un proces mult mai complex de investigare analitică și interpretativă, informează BNM.