Trimite e-mail | Printeaza
Politic
04.07.2013

Legea redobândirii cetăţeniei române a fost modificată şi completată, iar notaţiile au fost publicate în Monitorul Oficial

Legea redobîndirii cetăţeniei române a fost modificată şi completată, iar notaţiile au fost publicate în Monitorul Oficial. În această ordine de idei, specificăm că transcrierea certificatelor de naştere şi de căsătorie se va efectua într-un termen de 60 de zile în primăriile din fiecare judeţ al României.

Se stipulează în art. 41, alineat 5.1 (b) că cei care au depus actele de cetăţenie la birourile teritoriale (din România) ale Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, vor putea depune actele de stare civilă pentru transcriere în aceeaşi localitate, cu aprobarea primarilor municipiilor reşedinţă de judeţ şi cu avizul prealabil al serviciilor publice judeţene de evidenţă a persoanelor. Iar conform art. 41, alineat 5.1 (c), chiar dacă noii cetăţeni români au depus jurămîntul de credinţă faţă de România la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României acreditate în străinătate, însă au depus cererea de redobîndire a cetăţeniei române la birourile teritoriale ale Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, la fel vor putea depune actele de stare civilă pentru transcriere în aceeaşi localitate.

Propunerea aparţine senatorului român Viorel Badea. O altă propunere vine din partea unui grup de 30 de senatori şi deputaţi ai Partidului Democrat Liberal şi Forţa Civică din Parlamentul României, care au transmis ministrului Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, o scrisoare prin care solicită reducerea taxelor consulare percepute pentru perfectarea actelor în procesul de redobîndire a cetăţeniei române, precum şi eliminarea dovezii deţinerii a 500 de euro pentru obţinerea vizei de scurtă şedere în România, solicitată cetăţenilor Republicii Moldova.

„Considerăm că efortul diplomatic pe care îl întreprinde România pentru susţinerea Republicii Moldova în procesul de integrare europeană trebuie completat cu măsuri concrete în sprijinul cetăţenilor Republicii Moldova, menite a consolida şi a aprofunda relaţia bilaterală dintre cele două state”, a declarat Eugen Tomac, deputat, preşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării.

Responsabili din cadrul Consulatului României la Chişinău ne-au relatat că în prezent, pentru înscrierea certificatelor de naştere sau de căsătorie eliberate de autorităţile străine în actele de stare civilă româneşti, în termen de peste şase luni, se percepe o taxă de 140 de euro. Totodată, pentru obţinerea vizei de scurtă şedere în România, cetăţenii Republicii Moldova trebuie să facă dovada deţinerii mijloacelor de întreţinere în cuantum de 50 de euro/zi, pentru întreaga perioadă, dar nu mai puţin de 500 de euro ori echivalentul în valută convertibilă, informează MOLDPRES.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus