Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-07-04/banca-natzionala-precizeaza-30472.html
Data: Jul 4, 2013 (20:18)

Banca Naţională precizează

Astăzi, unele instituţii mass-media din Republica Moldova au preluat de pe pagina-web oficială a Centrului Naţional Anticorupţie o informaţie referitor la anihilarea unei scheme transfrontaliere de spălare de bani, în care se menţionează despre înregistrarea la Banca Naţională a Moldovei a unui contract de împrumut în vederea conferirii legalităţii acestuia. În legătură cu menţiunea în cauză, Banca Naţională a Moldovei consemnează următoarele:

Potrivit Legii nr.62-XVI din 21.03.2008 privind reglementarea valutară, asupra operaţiunilor ce ţin de primirea de către rezidenţi de la nerezidenţi a împrumuturilor se aplică regimul de notificare, care are drept scop luarea la evidenţă de către Banca Naţională a angajamentelor respective în vederea monitorizării datoriei externe private.

Luarea la evidenţă a angajamentelor externe menţionate nu implică asumarea de către Banca Naţională a obligaţiunilor aferente angajamentelor externe. Totodată, responsabilitatea pentru corespunderea angajamentului extern prevederilor legislaţiei Republicii Moldova, inclusiv ale legislaţiei fiscale o poartă rezidentul – parte a angajamentului extern.

Banca Naţională precizează că luarea la evidenţă a împrumuturilor sau creditelor primite de către rezidenţi de la nerezidenţi se efectuează numai în scopuri statistice şi nu conferă legalitate contractelor aferente. 

Conform legislaţiei în vigoare şi regulamentelor BNM, băncile comerciale sunt obligate să implementeze programe și politici interne în domeniul prevenirii şi combaterii spălării banilor, să verifice și să monitorizeze activitățile și tranzacțiile clienților lor şi să raporteze operațiunile suspecte către Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie, relatează Serviciul de presă al Băncii Naţionale a Moldovei.