Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-07-04/aproximativ-8-milioane-de-lei-spalatzi-prin-firmefantome-un-moldovean-shi-un-ucrainean-in-vizorul-cn-30451.html
Data: Jul 4, 2013 (13:11)

Aproximativ 8 milioane de lei, spălaţi prin firme-fantome. Un moldovean şi un ucrainean, în vizorul CNA

Serviciul prevenire şi combaterea spălării banilor al CNA, în comun cu  procurorii anticorupţie şi Comitetul de monitorizare financiară al Ucrainei (serviciul similar al SPCSB) au anihilat o schemă transfrontalieră de spălare de bani.

Potrivit datelor preliminare, un agent economic autohton  a importat de peste hotare un lot de marfă de larg consum, tăinuind de organele vamale, prin diminuare, valoarea adevărată a acestuia.

În urma comercializării mărfii pe piaţa din Moldova, omul de afaceri a obţinut un surplus de numerar de 7.8 milioane de lei, bani pe care nu i-a reflectat în evidenţa contabilă. Prin acţiunile sale, agentul economic a comis evaziune fiscală în proporţii deosebit de mari.

Însă, pentru a legaliza surplusul de numerar, banii au fost  transferaţi unei firme-fantomă, care, ulterior i-a transferat pe card-urile bancare a două persoane fizice, sateliţi ai agentului economic.

În urma investigaţiilor efectuate împreună cu omologii din Ucraina s-a stabilit că suma pentru procurarea mărfii a fost obţinută dintr-un împrumut fictiv de la un cetăţean din Ucraina, iar pentru a-i conferi legalitate contractul a fost înregistrat la Banca Naţională.

Pentru elucidarea tuturor circumstanţelor pe acest caz, au fost iniţiate două cauze penale pentru spălare de bani şi eschivare de la achitarea plăţilor vamale.

Potrivit CNA, organizatorul schemei a fost recunoscut în calitate de bănuit, iar autorităţile ucrainene au demarat o investigaţie paralelă.