Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-07-03/rezolu-ia-adunarii-parlamentare-osce-privind-procesul-de-reglementare-a-conflictului-transnistrean-30447.html
Data: Jul 3, 2013 (21:19)

Rezoluția Adunării Parlamentare OSCE privind procesul de reglementare a conflictului transnistrean

Adunarea Parlamentară a OSCE a adoptat o rezoluție privind procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Documentul a fost aprobat în cadrul reuniunii anuale de la Istanbul, desfășurată în perioada 29 iunie – 3 iulie 2013, la care a participat și delegația Parlamentului Republicii Moldova.
 
Rezoluția constată că existența unui conflict nesoluționat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova continuă să reprezinte o amenințare serioasă la adresa securității și stabilității în Europa și în zona OSCE, iar o soluție pașnică și durabilă pentru conflictul transnistrean poate fi identificată prin intermediul procesului de negocieri  în formatul 5+2.
 
Potrivit documentului, scopul principal în soluţionarea conflictului transnistrean este identificarea unui statut juridic special pentru regiunea transnistreană în componenţa Republicii Moldova, consolidarea şi asigurarea suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în cadrul hotarelor sale, recunoscute internaţional.
 
”Consolidarea încrederii între cele două maluri ale râului Nistru, asigurarea unei creșteri social-economice durabile în regiune, precum și  dezvoltarea în continuare a instituțiilor societății civile și protejarea statului de drept, drepturilor omului și a libertăților fundamentale în conformitate cu normele și principiile dreptului internațional constituie componentele cheie pentru soluționarea conflictului”, se arată în textul rezoluției.
 
Adunarea Parlamentară OSCE încurajează toate forțele politice de pe ambele maluri ale râului Nistru să contribuie în mod constructiv la soluționarea conflictului transnistrean și invită toți participanții la procesul de negocieri în formatul 5+2 să coopereze și să-și intensifice eforturile în avansarea negocierilor. Totodată, AP OSCE își exprimă îngrijorarea în legătură cu incidentele recente din Zona de Securitate și îndeamnă părțile să contribuie la consolidarea încrederii și securității și să se abțină de la măsuri unilaterale care ar putea duce la deteriorarea situației de securitate din regiune.
 
Menționăm că pe 21 iunie 2013 și Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Declarația cu privire la situația actuală a procesului de reglementare a diferendului transnistrean, informează un comunicat al Legislativului.